Home / šport / Futbal / Ukrajinci získali vďaka víťazstvu nad Slovenskom prvé tri body. Zelenskyj odkázal hráčom, že vedia bojovať

Ukrajinci získali vďaka víťazstvu nad Slovenskom prvé tri body. Zelenskyj odkázal hráčom, že vedia bojovať

22.6.2024 (SITA.sk) – Futbalisti Ukrajiny v zápase proti Rumunom (0:3) ani v prvom polčase proti Slovákom nestrelili gól, ale dvoma gólmi po prestávke do slovenskej bránky možno zmenili svoj osud na majstrovstvách Európy v Nemecku. Víťazstvom 2:1 získali prvé tri body na turnaji a udržali sa v hre o postup do osemfinále.

„Naša mentálna sila sa ukázala v najlepšej možnej miere. Udržali sme sa v hre o postup a to je najdôležitejšie,“ uviedol Mykola Šaparenko, ktorý mal výrazný podiel na zápasovom zvrate. Stredopoliar Dynama Kyjev bol pri oboch ukrajinských góloch. Najprv v 54. min vyrovnal na 1:1 a v 80. min po jeho skvelej prihrávke za chrbát slovenskej výpravy Roman Jaremčuk víťazný ukrajinský gól.

Ukrajina vie bojovať, prekonávať prekážky a víťaziť

Ukrajinci si pripomenuli svoj husársky kúsok z finále baráže o postup na ME, keď takmer identickým spôsobom vyradili hráčov Islandu. Do prestávky prehrávali 0:1, ale v druhom polčase otočili na 2:1. A góly strelili v takmer rovnakých minútach ako Slovákom.

Viac o téme: ME vo futbale 2024

„Ukázali sme, že Ukrajina vie bojovať, prekonávať prekážky a víťaziť. To je presne to, čo dnes robí silným Ukrajinský národný tím“, napísal prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti po zápase. Tréner Serhij Rebrov potvrdil, že reálna možnosť eliminácie z turnaja urobila z jeho zverencov iné mužstvo oveľa viac túžiace po víťazstve.

Tretí gól Jaremčuka

„Nastúpili sme s novým tímovým duchom. Toto víťazstvo je pre našu krajinu, našich otcov a všetkých fanúšikov. Verím, že všetci dnes boli hrdí na týchto hráčov,“ povedal Rebrov.

Jaremčuk strelil už svoj tretí gól na záverečných turnajoch ME, viac ich má v ukrajinskom drese na konte len legendárny Andrij Ševčenko (4). Ševčenko bol osobne v piatok prítomný ako súčasť 44-tisícového davu fanúšikov v Merkur Spiel-Arene v Düsseldorfe.

„Nie je podstatné, či som bol v základe alebo striedal. V takýchto zápasoch na veľkých turnajoch potrebujete mať pripravených nie jedenásť, ale všetkých 26 hráčov. Každý z nás môže priniesť niečo výnimočné,“ zhodnotil Jaremčuk na webe UEFA.

Bodové vyrovnanie Slovensku

Ukrajina sa bodovo vyrovnala Slovensku a ak v sobotnom zápase Belgičania zdolajú Rumunov, všetky štyri tímy v E-skupine budú mať pred jej vyvrcholením na konte po 3 body. Na Ukrajincov čakajú v poslednom skupinovom vystúpení Belgičania.

„Očakávam veľmi ťažký zápas proti jednému z najlepších mužstiev na svete. Iba najlepší výkon nás posunie k víťazstvu a postupu zo skupiny,“ skonštatoval ukrajinský obranca Oleksandr Zinčenko, ktorý odohral v ukrajinskom drese už 65 zápasov.

Viac k témam: Majstrovstvá Európy (ME) vo futbale, Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinci získali vďaka víťazstvu nad Slovenskom prvé tri body. Zelenskyj odkázal hráčom, že vedia bojovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kvaracchelija prežil na ME vo futbale 2024 svoj najkrajší deň a frustrovaný Ronaldo po šokujúcej prehre dodržal slovo

23-ročný Kvaracchelija a stal sa mužom činu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *