Home / šport / Futbal / Úlohu favorita na ME vo futbale splnilo aj Anglicko, na výhru so Srbskom mu stačil jediný gól

Úlohu favorita na ME vo futbale splnilo aj Anglicko, na výhru so Srbskom mu stačil jediný gól

17.6.2024 (SITA.sk) – Futbalisti anglickej reprezentácie absolvovali v nedeľu víťazný vstup do ME 2024 v Nemecku. V Gelsenkirchene triumfovali nad Srbmi 1:0 a výsledkovo splnili úlohu favorita. Angličanom stačil na tri body jediný gól. O ten sa v 13. minúte po zrazenom centri Bukaya Saku postaral hviezdny Jude Bellingham.

Stret Angličanov a Srbov bol zároveň doteraz najväčšou previerkou pre zložky, ktoré sa v dejiskách ME starajú o bezpečnosť. Pred duelom došlo v uliciach mesta k viacerým fanúšikovským stretom.

Výkon debutujúceho stopéra

Albion sa v zápase oprel o pozornú obranu, ktorá v ostatných rokoch zdobí jeho hru. Zverenci Garetha Southgatea si na veľkom turnaji udržali čisté konto v piatom zápase skupinovej fázy za sebou. Tréner po dueli vyzdvihol najmä výkon na ME debutujúceho 23-ročného stopéra Marca Guéhiho.

Viac o téme: ME vo futbale 2024

Som s ním veľmi spokojný. Patril k najlepším hráčom. Asi to bol najväčší duel, aký kedy hral, ale ukázal, že je výborný. Už jeho výkony v Crystal Palace boli konštantne veľmi dobré. Nie je tu náhodou,“ povedal pre oficiálny web Európskej futbalovej únie (UEFA) Southgate.

Potvrdenie postupu do osemfinále

Angličania môžu postup do osemfinále potvrdiť už vo štvrtok, a to v prípade, že zdolajú vo Frankfurte Dánov, ktorí v nedeľu neudržali vedenie proti Slovincom a uhrali iba remízu 1:1.

Očakávam, že narazíme na trocha iný štýl hry ako proti Srbom. Dánsko bude chcieť loptu držať ešte častejšie. Má skúsený tím, takže sa znova musíme pripraviť čo najlepšie,“ doplnil Southgate.

Zobraziť fotogalériu k článku:
ME vo futbale 2024: 3. deň / 16. jún (fotografie)

Úvodný gól Eriksena

Jednou z ústredných postáv nedeľňajšieho programu bol stredopoliar Christian Eriksen, ktorý presne 1100 dní od srdcového kolapsu na ME 2021 (počas zápasu proti Fínsku odpadol a museli ho oživovať) strelil úvodný gól Dánska.

Tentoraz je môj príbeh úplne iný ako predtým. Našťastie prešlo veľa zápasov, odkedy sa to stalo. Cítil som sa sebavedomý a bol som šťastný, že môžem hrať. Euro je vždy špeciálne,“ povedal pre web UEFA 32-ročný severan, pre ktorého bol gól v sieti Jana Oblaka vôbec prvý na európskom šampionáte v kariére.

Výkon slovinských reprezentantov

Sympatie fanúšikov si v nedeľu získali okrem Eriksena aj slovinskí reprezentanti. Tí najmä v druhom polčase ukázali oduševnený, bojovný výkon a zaslúžene zásluhou Erika Janžu vyrovnali.

Mnohí moji hráči nikdy predtým nehrali zápas na takejto úrovni. V úvode sme sa trocha hľadali, ale potom sme zistili, že sa so súperom dá hrať. Chlapcom gratulujem k výkonu i výsledku. V ďalších zápasoch budeme skúsenejší a myslím si, že aj silnejší,“ zhodnotil tréner slovinského národného tímu Matjaž Kek.

Či mal kouč pravdu, ukáže štvrtkový „balkánsky“ duel proti Srbsku, ktorý sa bude hrať v mníchovskej Allianz Aréne.

Viac k témam: EURO 2024, Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku
Zdroj: SITA.sk – Úlohu favorita na ME vo futbale splnilo aj Anglicko, na výhru so Srbskom mu stačil jediný gól © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ME vo futbale 2024: Výsledky – utorok 25. jún

Výsledky utorňajších zápasov na ME vo futbale 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *