Home / SLOVENSKO / V Česku som nezaznamenal polarizáciu medzi sudcami, tvrdí šéf tamojšieho najvyššieho súdu (rozhovor)

V Česku som nezaznamenal polarizáciu medzi sudcami, tvrdí šéf tamojšieho najvyššieho súdu (rozhovor)

17.6.2024 (SITA.sk) – Predseda Najvyššieho súdu Českej republiky Petr Angyalossy neregistruje v ČR polarizáciu názorov medzi sudcami. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA.

Odpovedal tak na otázku, či existuje v Čechách podobná situácia ako na Slovensku, kde existujú dve sudcovské združenia – Združenie Sudcov Slovenska a Za otvorenú justíciu a tieto v mnohom prezentujú protikladné pohľady na fungovanie justície.

„My máme Sudcovskú úniu Českej republiky. Tá sa vyjadruje za sudcovský stav väčšinou, keď je nejaká otázka, ktorá sa týka celej justície a v podstate u nás tá polarita názorov, keďže my nemáme najvyššiu radu súdnictva, je maximálne v rámci určitých vyjednávaní s Ministerstvom spravodlivosti,“ povedal Angyalossy.

Podľa šéfa českého najvyššieho súdu môže niekedy dochádzať k polarite názorov, keď ministerstvo spravodlivosti má iný pohľad na vec ako súdy a súdnictvo.

„V tomto smere podbiehame ministerstvu spravodlivosti a s ním musíme riešiť všetky otázky vrátane materiálneho zabezpečenia, personálneho a všetky otázky týkajúce sa výkonu a chodu súdov,“ doplnil Angyalossy.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/06/atudio-sita-omaeniejudr.-petr-angyalossy-ph.d.-predseda-najvyaaieho-sadu-a-eskej-republiky_20240610.mp4

Viac k témam: Rozhovory, Sudcovia, Súdnictvo
Zdroj: SITA.sk – V Česku som nezaznamenal polarizáciu medzi sudcami, tvrdí šéf tamojšieho najvyššieho súdu (rozhovor) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Eštokovo ministerstvo dostalo pokutu pre postup vo veci „čurillovcov“, odvolá sa

Dôvodom uloženia pokuty vo výške 90-tisíc eur zo strany úradu bolo, že ministerstvo postavilo policajtov ako chránených oznamovateľov mimo službu bez jeho predchádzajúceho súhlasu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *