Home / SVET / Telegram zablokoval viaceré ukrajinské chatboty, zohrávali dôležitú úlohu v komunikácii s ľuďmi

Telegram zablokoval viaceré ukrajinské chatboty, zohrávali dôležitú úlohu v komunikácii s ľuďmi

29.4.2024 (SITA.sk) – Chatboty ukrajinskej vojenskej rozviedky, bezpečnostnej služby (SBU) a ministerstva pre digitálnu transformáciu, ktoré okrem iného používali aj na zbieranie informácií o ruských vojakoch na okupovaných územiach, na komunikačnej platforme Telegram zablokovali.

Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent, ktorý poukazuje na to, že Telegram je najpopulárnejšia komunikačná aplikácia na Ukrajine a zohral kľúčovú rolu v udržiavaní komunikačných kanálov s obyvateľmi území pod ruskou okupáciou.

Komunikácia s ľuďmi

Telegramový chatbot ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby využívali na komunikáciu s ľuďmi na okupovaných územiach a s tými, ktorí sa chceli pridať do boja proti ruským silám.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Kanál umožňoval zverejňovanie informácií o pozíciách ruských síl, techniky, protivzdušnej obrany, pohybe vojakov a podobne. Kanály ministerstva a SBU mali podobný účel.

Zablokovanie oficiálnych botov

Vojenská rozviedka potvrdila, že jej chatbota zablokovali.

Vedenie platformy Telegram dnes bezdôvodne zablokovalo množstvo oficiálnych botov, ktoré sa postavili proti ruskej vojenskej agresii proti Ukrajine, vrátane ’hlavného spravodajského bota´,“ napísala služba na svojom oficiálnom telegramovom kanáli.

Zdôraznila pritom, že situácia neovplyvňuje bezpečnosť používateľských dát, ale Rusko môže vytvoriť falošné boty s podobnými názvami. Rozviedka pripomenula používateľom, že používa aj iné platformy, na ktorých ju môžu kontaktovať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v apríli 2024 (fotografie)

Durov na zmeny upozorňoval

Zakladateľ Telegramu Pavel Durov, ktorý sa narodil v Rusku, minulý týždeň povedal, že používatelia Telegramu na Ukrajine môžu očakávať „isté zmeny“ ohľadom prístupu ku kanálom, ktoré označil za všeobecne spravodajské a propagandistické.

Ako okrem iného povedal, Telegram zakazuje kontá a boty, ktoré zbierajú súradnice na cielenie útokov alebo uverejňujú osobné informácie s výzvami na násilie.

Viac k témam: Chatbot, ruské sily, rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinská vojenská rozviedka
Zdroj: SITA.sk – Telegram zablokoval viaceré ukrajinské chatboty, zohrávali dôležitú úlohu v komunikácii s ľuďmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi používajú v Charkovskej oblasti novú taktiku, tempo ich ofenzívy sa však výrazne spomalilo

Konštatuje to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *