Home / POLITIKA / VIEME PRVÍ: Známy politológ chce byť europoslancom

VIEME PRVÍ: Známy politológ chce byť europoslancom

Informácie zo sobotňajšieho utajené stretnutie priaznivcov známeho politológa Jána Baráneka v bratislavskom hoteli Apolo prenikli na veréjnosť. DENNÍK POLITIKA získal z dobre informovaného zdroja informácie, čo sa dialo na tomto utajenom stretnutí v útrobách známeho bratislavkého hotela.

„Jano Baránek ide kandidovať do eurovolieb,“ prezradil nášmu redaktorovi dobre informovaný zdroj, ktorého meno redakcia pozná, avšak náš zdroj si nepraje byť menovaný.

„Jano chce byť europoslanec a zmeniť európsku green politiku,“ prezradil náš zdroj.

Oslovili sme tak priamo aj známeho politolóģa, „či je pravodu, že sa zmenil z politológa na politika?“

Ján Baránek bol sprvoti prekvapený našimi informáciami.

Naše informácie však nevyvrátil a požiadal nás, aby sme otázky k tejto téme poslali jeho hovorcovi.

Vyzerá to teda naozaj tak, že Baránek chce byť europoslancom, keď nás „odkázal na svojho hovorcu“.

O to viac, že Baránek zároveň figuruje aj na web stránke novej politickej strany Zdravý rozum.

Baránek sa tak pravdepodobne pridáva k ďalším známym osobnostiam, ktoré sa chcú stať novými poslancami európskeho parlamentu s mastnými europoslaneckými platmi.

Ako píše Jozef Uhlárik tu: tak europoslanci sa podľa zverejňovaných informácií majú ako „prasce v žite“. Ich platy dosahujú výšok, o akých sa bežnému smrteľníkovi na Slovensku, a nielen tu, ani len nezdá. Za to, čo robia pre ľudí, si ich rozhodne nezaslúžia.

Slovákom sa zdajú päťtisícové platy našich poslancov za to, čo robia v Národnej rade až príliš vysoké. Pri tom, čo dostávajú europoslanci v európskom parlamente je to ale iba žobračenka. Aká je zrejme pravda zverejnil vo videu Ľuboš Hrica, Slovák žijúci v Taliansku. Slová moderátora televíznej relácie na adresu tamojšej europoslankyne Federici Mogherini vám určite pohnú žlčou.

Europarlament rozhadzuje peniaze na poslancov plným priehrštím

Video je síce ešte z 25. septembra 2019, ale určite nestratilo na aktuálnosti ani dnes. Ibaže… Ibaže by si europoslanci dobrovoľne znížili platy. Ale kto tomu uverí? „Viete aký má mesačný plat táto europoslankyňa? 31-tisíc euro,“ hovorí hneď v úvode moderátor ukazujúc na fotografiu talianskej europoslankyne, ktorej päťročný mandát skončil v októbri 2019. Ale šokujúcim informáciám nebol ani zďaleka koniec. „Keď po piatich rokoch skončí komisárom mandát, tak ďalšie dva roky poberajú naďalej 40-60% z platu, ktorý poberali. To znamená, že Mogherini bude ďalšie dva roky, bez toho aby pohla prstom a môže robiť akúkoľvek činnosť, bude zarábať mesačne približne 15-tisíc eur. Za nič! Len tak,“ prezrádza moderátor.

Ktoré známe osobnosti už ohlásili svoju kandidatúru v eurovoľbách?

Vládna strana Smer zatiaľ zverejnila len dve mená svojich kandidátov. Do volieb do Európskeho parlamentu bude opäť kandidovať europoslankyňa Monika Beňová, ktorej bude patriť na kandidátke číslo jeden.

Druhý v poradí bude podpredseda Smeru Ľuboš Blaha. Od januára sa ale strana k ďalším menám europoslancov nevyjadrila, rovnako ani strana Hlas.

Dvaja súčasní ministri za SNS chcú kandidovať vo voľbách do europarlamentu. Informuje o tom portál Startitup, pre ktorý to uviedol poslanec SNS Rudolf Huliak.

Už dlhší čas je známe, že lídrom ich kandidátky bude predseda strany a podpredseda parlamentu Andrej Danko, ktorý v súčasnosti kandiduje aj na post prezidenta. 

O priazeň voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu na kandidátke Progresívneho Slovenska zabojuje okrem expremiéra Ódora aj moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová aj Ľubica Karvašová, bývalá poradkyňa expremiéra Eduarda Hegera.

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste bude europoslanec Eugen Jurzyca, z tretieho miesta bude kandidovať poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimíra Marcinková. Strana predstavila zloženie kandidátky na piatkovej tlačovej konferencii.

Na štvrtom mieste kandiduje poslankyňa NR SR za SaS Jana Bittó Cigániková, z piateho miesta Karol Galek a zo šiesteho Ján Oravec. Obaja boli štátnymi tajomníkmi na ministerstve hospodárstva.

Nasledujú Simona Čerevková, Slavomíra Henčeková, poslanci NR SR za SaS Juraj Krúpa a Miroslav Žiak, ďalej Katarína Surmíková Tatranská, Jana Somorovská, Ľudovít Paulis, Ladislav Kuna a Radka Wagingerová.

Lídrom kandidátnej listiny hnutia Slovensko do júnových volieb do Európskeho parlamentu (EP) bude súčasný europoslanec Peter Pollák. Oznámil to v sobotu líder hnutia Igor Matovič.

Exminister Krajniak bude lídrom kandidátky Kresťanskej únie v eurovoľbách.

Kandidátku opozičného KDH do volieb do Európskeho parlamentu povedie Miriam Lexmann.

Kandidátku Maďarskej aliancie do eurovolieb povedie trnavský vicežupan József Berényi.

Za Uhríkovo hnutie Republika bude okrem predsedu Uhríka kandidovať Lívia Pavlíková. Tá sa zviditeľnila skrz Kulturblog a voličov ĽSNS a terajšej Republiky. Často sa objavuje po boku Milana Mazureka či Milana Uhríka, kedysi ju zdieľala aj strana ĽSNS Mariana Kotlebu. 

spracred.

 

 

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentské voľby, alebo súmrak zo Súmračnej 3263 nad Slovenskom

Je koniec, Pellegrini vyhral voľby a mafia ovládla štát. Ekonomika krachuje, Slovensko sa dostáva do …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *