Home / Nezaradené / Fico sa stretol ukrajinským premiérom Šmyhaľom, dosiahli viaceré dohody (video+foto)

Fico sa stretol ukrajinským premiérom Šmyhaľom, dosiahli viaceré dohody (video+foto)

24.1.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 24. januára, 15:42

Predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD) sa v stredu v Užhorode (Ukrajina) stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom.

V ukrajinskom meste pri slovenských hraniciach absolvovali spoločné rokovanie. Ukrajinský premiér na platforme Telegram informoval, že dosiahli viaceré dohody.

Vláda nebude blokovať ukrajinský nákup zbraní

Medzi nimi je napr. dohoda, že Slovenská vláda nebude blokovať ukrajinský nákup zbraní a vybavenia od slovenských podnikateľov.

Dohodli sa aj na tom, že Slovensko podporí program Ukraine Facility, ktorý počíta s vyčlenením 50 miliárd eur z Európskej únie pre Ukrajinu.

„Ukrajina a Slovensko budú pokračovať v plodnej spolupráci v záujme bezpečnosti a prosperity našich krajín. Sme vďační Slovákom, ktorí v týchto ťažkých časoch pomáhajú Ukrajine a Ukrajincom,“ napísal Šmyhal.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Územná celistvosť a bilaterálne vzťahy

Premiéri oboch krajín zároveň podpísali spoločné vyhlásenie, ktorého cieľom je posilniť bilaterálne vzťahy založené na vzájomnej dôvere a rešpekte.

Podpísaním vyhlásenia potvrdili ďalšiu spoluprácu zameranú na rešpektovanie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.

Fico pritom len pred niekoľkými dňami uviedol, že Ukrajina nie je suverénnym štátom. Vyhlásením ďalej vzali na vedomie pevnú podporu ukrajinskej integrácie a zdôraznili dôležitosť účasti Slovenska na obnove Ukrajiny.

???? The meeting between Ukrainian Prime Minister Denys Shmyhal and Slovak Prime Minister Robert Fico has led to Slovakia’s support for the allocation of €50 billion to Ukraine from the EU. Fico also confirmed Slovakia’s full support for Ukraine’s European integration efforts.… pic.twitter.com/Rb9Efb5p12— Pete (@splendid_pete) January 24, 2024

Šmyhaľ slovenského premiéra informoval aj o činoch, ktoré Rusi páchajú na území nášho východného suseda. Patrí tam napr. bombardovanie civilného obyvateľstva, únosy ukrajinských detí, ale aj jadrová hrozba a vydieranie.

Súčasne Ficovi navrhol, aby sa Slovensko podieľalo na implementácii mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z hľadiska návratu deportovaných ukrajinských detí, ale aj z hľadiska jadrovej bezpečnosti. Šmyhal na Telegrame napísal, že Slovensko tento plán podporilo, čo je zaznamenané aj v spoločnom vyhlásení.

Viac k témam: Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský premiér, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Fico sa stretol ukrajinským premiérom Šmyhaľom, dosiahli viaceré dohody (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Raši sa pochválil výsledkami za sto dní, Matovičovi ministri vraj tápali počas celého funkčného obdobia (video)

Vďaka rekordnému čerpaniu sme zachránili pre Slovensko takmer všetky eurofondy, informoval minister investícií.