Home / Nezaradené / Primátor Trnavy Bročka má maximálny možný plat, poslanci za rok zarobili v hrubom vyše štyri tisícky

Primátor Trnavy Bročka má maximálny možný plat, poslanci za rok zarobili v hrubom vyše štyri tisícky

23.1.2024 (SITA.sk) – Primátor Trnavy Peter Bročka zarobil minulý rok vo funkcii 84 909 eur, čo je mesačne 7 075 v hrubom. Jeho čistý príjem bol 54 177 eur, mesačne mu tak prišlo na účet viac ako 4 500 eur.

Údaje zverejnila trnavská radnica

Viceprimátor Marcel Krajčo dostal vlani za svoju prácu 50 623 eur a viceprimátorka Eva Nemčovská 46 215 eur v hrubom. Vyplýva to z údajov, ktoré pravidelne zverejňuje trnavská radnica. Bročka dostáva maximálny možný plat, poslanci mu na začiatku tretieho volebného obdobia vo funkcii základný plat zvýšili o 60 percent.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Trnave dostali za minulý rok priemerne 4 318 eur v hrubom, čo je 3 032 eur v čistom. Ide o odmeny za celý rok, plat za svoju poslaneckú prácu nedostávajú. 28 poslancov tak dostávalo na účet mesačne okolo 270 eur, poslanec Jaroslav Holeček sa odmien vzdal a nechal ich v rozpočte mesta.

Zverejňovanie platov funkcionárov

Zverejňovanie platov funkcionárov mesta Trnava presadzoval Peter Bročka ešte ako občiansky aktivista. V roku 2010 zverejnil platy funkcionárov a zamestnancov mesta za roky 2006 až 2010. Dostal sa k nim na základe žiadosti podľa infozákona.

Podľa jeho vtedajšieho vysvetlenia išlo o prvý krok v snahe urobiť z Trnavy otvorenejšie a „čitateľnejšie“ mesto pre každého občana. Keď sa v roku 2014 stal primátorom, radnica začala časom zverejňovať platy štatutárov mesta a odmeny poslancov na svojom webe.

Zvýšenie platu o 60 percent

Platy primátorov a starostov sú stanovené zákonom. Vychádzajú z priemernej mzdy v národnom hospodárstve a násobku podľa počtu obyvateľov.

Trnava patrí do kategórie miest, ktoré majú od 50 001 do 100 000 obyvateľov, priemerná mzda sa v prípade primátorov týchto miest násobí koeficientom 3,54. Mestské zastupiteľstvo môže takto vyrátaný plat zvýšiť až o 60 percent, čo sa v Trnave aj stalo.

Viac k témam: Mestské zastupiteľstvo v Trnave, Platy primátorov, Poslanci, Primátor Trnavy, Viceprimátor
Zdroj: SITA.sk – Primátor Trnavy Bročka má maximálny možný plat, poslanci za rok zarobili v hrubom vyše štyri tisícky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Raši sa pochválil výsledkami za sto dní, Matovičovi ministri vraj tápali počas celého funkčného obdobia (video)

Vďaka rekordnému čerpaniu sme zachránili pre Slovensko takmer všetky eurofondy, informoval minister investícií.