Home / SVET / Lukašenko posvätil zmeny, ktoré jemu a jeho rodine zabezpečia imunitu pred trestným stíhaním

Lukašenko posvätil zmeny, ktoré jemu a jeho rodine zabezpečia imunitu pred trestným stíhaním

4.1.2024 (SITA.sk) – Bieloruský vodca Alexander Lukašenko schválil novelu zákona o prezidentskom úrade, čím schválil imunitu pre bývalých bieloruských prezidentov a zaviedol prísnejšie pravidlá o tom, kto sa môže stať prezidentom.

Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Obmedzenia pre kandidátov

Zmeny zákona stanovujú, že kandidát na prezidenta musí byť bieloruský občan vo veku 40 rokov a viac, ktorý mal v Bielorusku trvalé bydlisko najmenej 20 rokov pred voľbami.

Bielorusi s cudzou štátnou príslušnosťou alebo povolením na pobyt v cudzine odteraz kandidovať nemôžu.

Bieloruský prezident po odchode z úradu na základe zákona získa imunitu pred trestným stíhaním. Imunitu získajú aj členovia jeho rodiny.

Prezident s rodinou po odchode z úradu zároveň bude mať naďalej prístup k rovnakej úrovni zdravotnej starostlivosti, štátnej bezpečnosti a dopravy ako predtým.

Doživotný dôchodok a príspevok

Bývalý prezident dostane aj mesačný príspevok vo výške 100 % prezidentskej mzdy, doživotný štátny dôchodok, poistenie a zdravotné poistenie a možnosť získať vlastníctvo vybraného štátneho sídla.

Okrem toho bude mať doživotné kreslo v hornej komore parlamentu.

Lukašenko je dosiaľ jediný prezident Bieloruska a pri moci je od roku 1994. V auguste 2020 sa vyhlásil za víťaza volieb, ktoré sú podľa opozície a Západu zmanipulované, a spustil brutálny záťah na prodemokratických demonštrantov.

Viac k témam: Bieloruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Lukašenko posvätil zmeny, ktoré jemu a jeho rodine zabezpečia imunitu pred trestným stíhaním © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia požičia Ukrajine desiatky miliárd eur, podľa von der Leyenovej je potrebná ďalšia podpora

Zelenskyj povedal, že jeho prioritami je prestavba ukrajinskej energetickej siete, výstavba ďalších protileteckých krytov, zlepšenie situácie školstva a nákup väčšieho množstva zbraní a munície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *