Home / Nezaradené / Pellegrini odložil rozpravu o Trestnom zákone na január

Pellegrini odložil rozpravu o Trestnom zákone na január

21.12.2023 (SITA.sk) – Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) odložil rozpravu o „promafiánskom balíčku“ na január budúceho roka. Ako ďalej informoval predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka, znamená to prvú prehru premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Úplné zastavenie balíčka

„Veľmi chcel rušiť špeciálnu prokuratúru a znižovať tresty za korupciu už pred Vianocami ako darček svojim oligarchom. Plné námestia a dôrazný boj v parlamente ho však donútili ustúpiť, čo vôbec nečakali,“ uviedol Šimečka.

Zároveň je však toho názoru, že sa nič neskončilo a tlak v parlamente a na námestiach musí pokračovať, pretože cieľom je úplné zastavenie balíčka a nie len jeho spomalenie.

Odsunuté rokovanie

Odsunutie rokovania o vládnej novele Trestného zákona, ktorá ruší špeciálnu prokuratúru, považuje strana Sloboda a Solidarita (SaS) za spoločný úspech opozície a ľudí na námestiach.

„Spoločný a najmä vytrvalý odpor opozície v podobe obštrukcií v parlamente, ktorý bol navyše doplnený masovými protestmi s občanmi, prinútil koalíciu návrh o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry odsunúť. Zápas však stále nie je vyhratý. V odpore budeme pokračovať aj v januári,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Zároveň je toho názoru, že spoločnými silami vedia novelu nielen odsunúť čo najďalej, ale koalíciu prinútiť, aby zmeny stiahla z rokovania parlamentu.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Korupcia, Novela Trestného zákona, Opozícia, Predseda hnutia Progresívne Slovensko, Predseda parlamentu, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini odložil rozpravu o Trestnom zákone na január © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Raši sa pochválil výsledkami za sto dní, Matovičovi ministri vraj tápali počas celého funkčného obdobia (video)

Vďaka rekordnému čerpaniu sme zachránili pre Slovensko takmer všetky eurofondy, informoval minister investícií.