Home / SVET / Briti pošlú Ukrajincom dve mínolovky na zvýšenie bezpečnosti v Čiernom mori

Briti pošlú Ukrajincom dve mínolovky na zvýšenie bezpečnosti v Čiernom mori

11.12.2023 (SITA.sk) – Spojené kráľovstvo presúva Ukrajine dve mínolovky v rámci balíka dlhodobej podpory s cieľom posilniť bezpečnosť v Čiernom mori. V pondelok to oznámilo britské ministerstvo obrany.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Presun dvoch plavidiel triedy Sandown, ktoré sú navrhnuté na ničenie mín v pobrežných oblastiach, prišiel v čase, keď Veľká Británia a Nórsko oznámili plány na novú námornú koalíciu na zvýšenie podpory Ukrajiny v boji proti ruskej agresii.

Koalícia bude spolupracovať s ukrajinským námorníctvom na rozšírení jeho síl v Čiernom mori, budovaní ukrajinskej námornej pechoty a v posilnení využívania riečnych hliadkových plavidiel na obranu vnútrozemských a pobrežných vodných ciest, uviedli britské úrady.

Britský minister obrany Grant Shapps uviedol, že mínolovky „dodajú Ukrajine životne dôležité schopnosti, ktoré pomôžu zachrániť životy na mori a sprístupnia kľúčové exportné cesty, ktoré boli značne obmedzené, odkedy (ruský vodca Vladimir) Putin spustil svoju nezákonnú plnohodnotnú inváziu“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – december 2023 (fotografie)

Londýn oznámil predaj dvoch mínoloviek Ukrajine už v júni 2021, a teda ešte predtým ako Rusko spustilo inváziu. Ukrajinskí vojaci začali výcvik na lodiach vlani v Škótsku.

Viac k témam: mínolovka, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Briti pošlú Ukrajincom dve mínolovky na zvýšenie bezpečnosti v Čiernom mori © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bývalý republikánsky viceprezident Cheney vyjadril vo voľbách podporu demokratke Harrisovej

Podľa neho bývalému prezidentovi Trumpovi „už nikdy nemožno zveriť moc“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *