Home / Nezaradené / Fico chce zachrániť Gašpara, zmeny v trestnom práve je vraj potrebné vykonať čo najrýchlejšie (video)

Fico chce zachrániť Gašpara, zmeny v trestnom práve je vraj potrebné vykonať čo najrýchlejšie (video)

10.12.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 10. decembra, 11:27

Obvinenie poslanca Tibora Gašpara opodstatňuje zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry ako aj skrátené legislatívne konanie v tejto veci. Na tlačovej konferencii to v nedeľu povedal predseda strany Smer-SD a predseda vlády Robert Fico. Doplnil, že Gašpar sa o obvinení dozvedel z médií.

Obvinenie Gašpara a zmeny v Trestnom zákone

Gašpar bol podľa Fica obvinený za skutky, ku ktorým malo dôjsť pred desiatimi rokmi a vypovedal o nich bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó už v roku 2020.

Prečo, keď to v roku 2020 pán Makó rozprával, sa nič nedialo v tejto veci?,“ opýtal sa Fico. Obvinenie Gašpara dal zároveň do súvisu s tým, že obhajuje zmeny v Trestnom zákone. „Je to jeden z najaktívnejších ľudí, ktorý sa v tejto veci angažuje,“ skonštatoval Fico.

Táraniny Makóa z roku 2020

Podľa premiéra je po obvinení Gašpara argument, že zmeny v trestnom práve je potrebné vykonať čo najrýchlejšie potvrdený na 200 percent.

Poslanec a predseda výboru pre obranu a bezpečnosť sa musí z médií dozvedieť, že proti nemu bolo vznesené obvinenie za nejaké táraniny Makóa z roku 2020, ktoré mohli byť 1500-krát vyriešené,“ dodal Fico, že celú vec vníma ako zastrašovanie.

Korupčné trestné činy

Podľa stanoviska Úradu špeciálnej prokuratúry je vyšetrovateľ Policajného zboru procesne samostatný a postupuje na základe zadovážených dôkazov, a tak tomu bolo aj v tejto trestnej veci.

„Pred zákonom sú si všetci rovní, a to aj v prípade, že by sa malo jednať o poslanca Národnej rady SR. Trestnoprávnu imunitu poslancov zrušil ústavodarca pred viac ako 10 rokmi, práve z dôvodu, že porušovala princíp rovnosti pred zákonom,“ pripomenula prokuratúra.

Po doručení uznesenia o vznesení obvinenia ho podľa špeciálnej prokuratúry môžu obvinené osoby zverejniť, aby si mohla verejnosť urobiť vlastný názor na skutkový stav a rozhodujúce dôkazy v danej veci. Skutkový stav v danej veci totiž nie je založený len na svedeckých výpovediach, ale aj na ďalších objektívnych dôkazoch.

„Zároveň uvádzame, že v tomto uznesení boli obvinené aj osoby Norbert B. a Ľudovít M., a to aj za korupčné trestné činy,“ dodala špeciálna prokuratúra.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podľa medializovaných informácíi vzniesol 6. decembra obvinenie Norbertovi Bödörovi, Tiborovi Gašparovi a ďalším osobám. Nitriansky oligarcha čelí stíhaniu pre prečin podplácania a prečin porušovania dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy spolupáchateľstvom a policajný exprezident je obvinený z prečinu porušovania dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy spolupáchateľstvom.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Korupcia, Obvinenie, Premiér Slovenskej republiky, Špeciálna prokuratúra, zmena trestného poriadku
Zdroj: SITA.sk – Fico chce zachrániť Gašpara, zmeny v trestnom práve je vraj potrebné vykonať čo najrýchlejšie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Raši sa pochválil výsledkami za sto dní, Matovičovi ministri vraj tápali počas celého funkčného obdobia (video)

Vďaka rekordnému čerpaniu sme zachránili pre Slovensko takmer všetky eurofondy, informoval minister investícií.