Home / SLOVENSKO / Slovensko si prevzalo dva systémy protivzdušnej obrany Mantis, posilnia ochranu hranice s Ukrajinou (video+foto)

Slovensko si prevzalo dva systémy protivzdušnej obrany Mantis, posilnia ochranu hranice s Ukrajinou (video+foto)

24.10.2023 (SITA.sk) – Ozbrojené sily SR si v utorok v priestoroch 11. brigády vzdušných síl v Nitre prevzali dva systémy protivzdušnej obrany Mantis, ktoré posilnia ochranu východnej hranice s Ukrajinou.

Výzbroj 11. brigády vzdušných síl

Ako v tejto súvislosti informoval rezort obrany, slovenským ozbrojeným silám tieto systémy poskytlo bezodplatne a natrvalo Nemecko.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Odovzdanie systému PVO Mantis (fotografie)

Systémy budú zaradené do výzbroje 11. brigády vzdušných síl a pôsobiť budú pri ochrane objektov osobitnej dôležitosti na východnom Slovensku.

Spojenectvo sa Slovensku opláca

Celkovo tvorí obsluhu týchto systémov viac ako stovka vojakov, ktorí prešli kompletným technickým preškolením a cvičnými streľbami.

Je to dôkaz toho, že spojenectvo sa Slovensku opláca. Spolu s našou angažovanosťou v pomoci Ukrajine nám prináša nespočetné množstvo výhod, záruky obrany a ochrany, a ako môžeme vidieť, aj možnosti posilňovania našich vlastných schopností,“ povedal v tejto súvislosti minister obrany Martin Sklenár.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2023/10/ozbrojene-sily-si-prevzali-systemy-protivzdusnej-obrany-mantis.mp4

Každý z dvoch systémov podľa ministerstva obrany pozostáva z automatizovaných kanónov v počte šiestich kusov (s možnosťou rozšírenia na osem kusov), dvoch senzorových staníc a veliteľského stanoviska. Súčasťou dodávky z Nemecka je navyše aj päť kusov prehľadových rádiolokátorov s dosahom do 100 kilometrov a výcvik slovenských vojakov.

Čo je systém Mantis?

Systém Mantis je stacionárny, plne automatizovaný zbraňový systém, ktorý je určený na nepretržitú obranu pozemných objektov pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov. Systém vyvinulo Nemecko primárne na ochranu základní v Afganistane, kde v minulosti nemeckí vojaci pôsobili.

Viac k témam: Minister obrany SR, Systém protivzdušnej obrany MANTIS, Vojenská technika
Zdroj: SITA.sk – Slovensko si prevzalo dva systémy protivzdušnej obrany Mantis, posilnia ochranu hranice s Ukrajinou (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Premiér Fico bude mať po atentáte trvalé následky, čoskoro sa však objaví na verejnosti, oznámil Kaliňák

Robert Fico sa chystá postupnými krokmi chytiť všetkých svojich povinností, uviedol Robert Kaliňák.

Jeden komentár

  1. Nemecko ich vyradilo a poslalo na Slovensko tak ako to uz desiatky rokov robia s ojazdenymi autami…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *