Home / EKONOMIKA / Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa priblížil k magickej hranici, trhu práce pomáhajú Ukrajinci a čoraz viac aj Indovia

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa priblížil k magickej hranici, trhu práce pomáhajú Ukrajinci a čoraz viac aj Indovia

23.10.2023 (SITA.sk) – Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa blíži k magickej 100-tisícovej hranici. V septembri tohto roka na Slovensku pracovalo 99,3 tisíca cudzincov, čo bolo o 39 osôb viac ako v auguste.

V porovnaní so septembrom minulého roka pritom na Slovensku pracuje o 15-tisíc cudzincov viac. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najviac je Ukrajincov

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú Ukrajinci. Medziročne ich na slovenskom trhu práce pribudlo 6,9 tisíca, čím celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás stúpol na 38,3 tisíca.

Počet Srbov pracujúcich na Slovensku sa minulý mesiac oproti septembru minulého roka zvýšil o 495 na takmer 10-tisíc. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 7,3 tisíca, nasledovali Česi so 6,6 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 6-tisíc.

Prichádzajú aj ľudia z exotickejších krajín

Na Slovensku pritom pribúdajú aj pracovníci z exotickejších krajín. V minulom mesiaci u nás pracovalo 3,2 tisíca Indov. V porovnaní so septembrom minulého roka ich pribudlo 2,1 tisíca. Výraznejšie stúpol aj počet pracovníkov z Gruzínska. Kým v septembri minulého roka u nás pracovalo 1,2 tisíca Gruzíncov, v minulom mesiaci ich už bolo 1,7 tisíca.

Treťou krajinou s významnejším nárastom počtu pracovníkov je Kirgizsko. V septembri minulého roka nám s nedostatkom pracovnej sily pomáhalo 625 občanov tejto krajiny, v septembri tohto roka ich počet vzrástol na 953.

Viac k témam: Cudzinci, Cudzinci z Ukrajiny, Trh práce, Zamestnanci, zamestnávanie cudzincov

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť podľa analytičky atakuje úrovne obdobia tesne pred pandémiou

Očakáva sa pomalší rast nominálnych miezd, avšak aj výraznejšie spomalenie inflácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *