Home / Aktuálne správy / Gürtler: Je dôležité si pripomínať deň obetí holokaustu a rasového násilia

Gürtler: Je dôležité si pripomínať deň obetí holokaustu a rasového násilia

Spomíname si na obete holokaustu. Pamätná tabuľa na budove rezortu školstva bude pripomínať smutné obdobie našich dejín

9. septembra si pripomíname Deň obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý je na Slovensku pamätným dňom. V tento deň pred 82 rokmi prijala vláda vojnového Slovenského štátu nariadenie o právnom postavení Židov známy ako Židovský kódex, ktorý občanov židovského pôvodu pozbavil občianskych, náboženských a spoločenských práv. 

Išlo o súhrnné spracovanie právnych predpisov o spoločenskej a hospodárskej degradácii židovského obyvateľstva. Nariadenie zaviedlo povinnosť nosiť židovské označenie, pripravilo ich o právo volebné, zhromažďovacie, spolkové či tlačové. Židia nesmeli byť zamestnaní vo verejných službách, boli vylúčení zo štúdia na stredných a vysokých školách a mohli chodiť iba do vlastných židovských základných škôl. Proti rozhodnutiam tohto nariadenia nebolo možné odvolať sa na súde. O pol roka neskôr došlo k prvým deportáciám židovských občanov do koncentračných táborov.

V súvislosti s pamätným dňom sa v bratislavskom DPOH už po 14-krát čítali mená z deportačných zoznamov. Mená čítali viaceré významné osobnosti, podujatie tento rok podporil aj minister školstva Daniel Bútora.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci so Židovskou náboženskou obcou v Bratislave, Múzeom holokaustu v Seredi a neziskovou organizáciou Jewrope pripravuje v duchu piety a spomienky na tragické udalosti našej histórie osadenie pamätnej tabule na budove ministerstva. Venovaná bude pracovníkom ministerstva školstva, učiteľským zborom, akademickej obci, študentom a žiakom, ktorí boli rasovo a nábožensky prenasledovaní a zavraždení v rokoch 1941 – 1945. Pre súčasníkov i ďalšie generácie bude mementom, aby sa v budúcnosti už nič podobné nezopakovalo. Zároveň bude prejavom ľútosti a ospravedlnenia za príkoria a straty, ktoré v dôsledku týchto rozhodnutí muselo podstúpiť židovské obyvateľstvo na Slovensku.

Právnu analýzu židovského kódexu na základe požiadavky občianskeho združenia EGYüttélés – SPOLužitie vypracúva aj známy advokát JUDr. Vladimír Gürtler

Oslovili sme advokáta JUDr. Vladimíra Gürtlera, ktorý našej redakcii prisľúbil, že po jej dokončení a po udelení súhlasu občianskeho združenia EGYüttélés – SPOLužitie  ju PRO BONO sprístupní pre čitateľov DENNÍKa POLITIKA.

Ako zdôraznil známy advokát Gürtler, „je dôležité si pripomínať deň obetí holokaustu a rasového násilia, keďže akékoľvek zákony, ktoré sú prijímané proti ľudskosti a zásadám humanity sú nepochybne v rozpore s princípmi demokratického štátu. Už nikdy nesmieme dopustiť, aby sa niečo podobne hanebné opakovalo opäť na Slovensku.“

„Je nepochyné, že tzv. Slovenský štát, demokratickým státom nebol“, uviedol na záver známy advokát.

Viac aj vo videách:

Nižšie prinášame naším čitateľom paragrafové znenie hanebného židovského kódexu, ktorý presne pred 82 rokmi prijal snem slovenského štátu a ktorý aktuálne právne analyzuje známy advokát JUDr. Vladimír Gürtler

admin a FB

Zdroj: TU a TU a TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Burkina Faso pozastavila vysielanie BBC a Hlasu Ameriky v krajine, dôvodom sú správy o masovom zabíjaní civilistov

Obe rozhlasové stanice majú v Burkine Faso pozastavenú činnosť na dva týždne a ostatné médiá dostali varovanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *