Home / SVET / Alkohol nerobí ľudí okolo vás príťažlivejšími, vedci vyvrátili efekt pivných okuliarov

Alkohol nerobí ľudí okolo vás príťažlivejšími, vedci vyvrátili efekt pivných okuliarov

1.9.2023 (SITA.sk) – Americkí vedci zistili, že intoxikácia alkoholom neovplyvňuje vnímanie atraktívnosti ľudí okolo. Informoval o tom britský web The Guardian s odvolaním sa na štúdiu publikovanú v Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Prvok realizmu

Vedci tak vyvrátili existenciu tzv. efektu pivných okuliarov, čiže nárastu fyzickej príťažlivosti ostatných z pohľadu osoby intoxikovanej alkoholom.

Počas experimentu pozvali do laboratória 18 dvojíc a požiadali ich, aby určili mieru atraktivity žien a mužov na fotografiách a videách.

„Tým, že sa účastníci presvedčili, že fotografie, na ktoré sa pozerajú, sú ľudia, s ktorými by mohli v budúcnosti komunikovať, výskumný tím pridal pekný prvok realizmu, ktorý v predchádzajúcom výskume v tejto oblasti chýbal,“ povedala Rebecca Monk, profesorka psychológie z britskej Edge Hill University.

Vnímanie ľudí sa nezmenilo

Počas niektorých takýchto stretnutí muži pili nealkoholické nápoje, počas iných určité množstvo vodky s brusnicovým džúsom, v dôsledku ktorého im stúpla koncentrácia alkoholu v krvi na asi 0,08 %, čo je zákonný limit pre jazdu v Anglicku, Walese a Severnom Írsku, ako aj v mnohých štátoch USA.

Vnímanie účastníkov experimentu o atraktivite ľudí na fotkách sa vplyvom alkoholu nezmenilo. Vedci však zaznamenali nárast ich odvahy. Subjekty v stave opitosti si najatraktívnejších ľudí na potenciálne stretnutie vyberali 1,71-krát častejšie.

Viac k témam: Alkohol, Experiment, Nealkoholické nápoje
Zdroj: SITA.sk – Alkohol nerobí ľudí okolo vás príťažlivejšími, vedci vyvrátili efekt pivných okuliarov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gruzínska prezidentka Zurabišviliová vetovala zákon o zahraničnom vplyve, údajne je v rozpore so všetkými európskymi normami

Vládnuca strana Gruzínsky sen má dostatočnú väčšinu na to, aby jej veto prelomila a očakáva sa, že tak urobí.

Jeden komentár

  1. podla mna plati to staré, ze alkohol je metla ludstva, bohuzial objavil sa novy fenomen, ze este vacsou metlou ludi je rezim zavedeny v roku 1989, vrazdy a hlavne sebevrazdy nepochybne potvrdzuju toto tvrdenie…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *