Home / SVET / Švajčiarska vláda podporila návrh na vyradenie 25 nepoužívaných tankov Leopard 2 a ich reexport do Nemecka

Švajčiarska vláda podporila návrh na vyradenie 25 nepoužívaných tankov Leopard 2 a ich reexport do Nemecka

24.5.2023 (SITA.sk) – Švajčiarska vláda v stredu podporila návrh na vyradenie 25 nepoužívaných bojových tankov Leopard 2, ktoré chce nemecká vláda vrátiť nemeckému výrobcovi Rheinmetall, aby pomohol vyplniť medzery v nemeckom arzenáli po dodaní tankov na Ukrajinu.

Spolková rada uviedla, že podporuje návrh parlamentného výboru pre bezpečnostnú politiku na vyradenie tankov z prevádzky a ich reexport do Nemecka.

Závisí na hornej komore

Očakáva sa, že ministerka obrany Viola Amherd tento plán podporí v prejave v dolnej komore parlamentu na budúci mesiac.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Reexport si vyžaduje aj podporu hornej komory parlamentu na jej zasadnutí v septembri a následné schválenie ministrom hospodárstva. Tanky by Švajčiarsko poslalo pod podmienkou, že by sa vrátili Rheinmetallu a nešli na Ukrajinu.

Švajčiarsko je dlhodobo neutrálne a jeho v ústave zakotvená neutralita, okrem iného bráni vývozu zbraní alebo vojnového materiálu vyrobených vo Švajčiarsku alebo v jeho vlastníctve pre bojovníkov v aktívnych konfliktoch.

Švajčiarsko v súčasnosti používa 134 renovovaných tankov Leopard-2 A4WE. Vlastní ďalších 96 tankov, ktoré nie sú zrenovované a sú zakonzervované.

Tanky zostanú v Nemecku

Nemeckí ministri hospodárstva a obrany sa obrátili na švajčiarske úrady so žiadosťou o opätovný predaj tankov spoločnosti Rheinmetall vo februári, uviedli švajčiarski predstavitelia.

Ministri sa zaviazali ponechať tanky v Nemecku alebo medzi partnermi NATO či , aby doplnili svoj arzenál. Nemecko dodalo Ukrajine 18 jeho tankov Leopard 2A6.

Viac k témam: nemecký tank Leopard, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Švajčiarska vláda podporila návrh na vyradenie 25 nepoužívaných tankov Leopard 2 a ich reexport do Nemecka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Brusel posiela Ukrajine druhú tranžu makrofinančnej pomoci. Kyjev dostane 1,5 miliardy eur

Štvorročný nástroj pre Ukrajinu Európska únia schválila vo februári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *