Home / SLOVENSKO / Spravodlivý mier pre Ukrajinu má odškodniť obeť a potrestať agresora, vyhlásil nový minister Wlachovský(video)

Spravodlivý mier pre Ukrajinu má odškodniť obeť a potrestať agresora, vyhlásil nový minister Wlachovský(video)

15.5.2023 (SITA.sk) – Slovenská zahraničná politika bude naďalej jasná, čitateľná a hodnotová. Na spoločnej tlačovej konferencii novej vlády to vyhlásil nový minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský s tým, že v tomto chce nadviazať na svojich predchodcov.

Zdôraznil, že ako Slovensko, tak aj Európsku úniu (EÚ) a celý svet zasiahla pandémia COVID-19 aj vojnový konflikt na Ukrajine.

Treba byť jednotný voči ruskej agresii

Považuje za potrebné ostať v EÚ i Severoatlantickej aliancii (NATO) jednotní voči ruskej agresii a pošliapavaniu princípov medzinárodného práva.

„Chceme spravodlivý mier pre Ukrajinu,“ povedal Wlachovský a dodal, že by to mal byť mier, ktorý odškodní obeť a potrestá agresora.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentka Čaputová vymenovala úradnícku vládu (fotografie)

Podporovať chce export

Nový šéf rezortu diplomacie chce tiež podporovať slovenský export a uplatňovanie slovenských firiem na zahraničných trhoch. Rád by tiež posilnil slovenskú zahraničnú službu.

Dôraz chce Wlachovský klásť na jasnú komunikáciu, obhajobu a presadzovanie slovenských záujmov vo svete, a pomoc slovenským firmám i občanom.

Miroslav Wlachovský patrí do generácie zakladateľov modernej slovenskej diplomacie. Pôsobil aj ako analytik a publicista, bol šéfredaktorom časopisu Medzinárodné otázky a riaditeľom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Spoluvytváral základné ideové dokumenty slovenskej zahraničnej politiky. V rezorte, ktorého sa ujme, zastával viaceré strategické a analytické posty. Ako diplomat bol vyslaný do Washingtonu a Viedne, neskôr bol veľvyslancom Slovenskej republiky v Spojenom kráľovstve a v Dánsku.

Bol tiež poradcom pre zahraničnú politiku premiérov Mikuláša Dzurindu a Eduarda Hegera. Vyštudoval filozofiu a sociológiu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Úradnícka vláda
Zdroj: SITA.sk – Spravodlivý mier pre Ukrajinu má odškodniť obeť a potrestať agresora, vyhlásil nový minister Wlachovský(video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *