Home / EKONOMIKA / Technológie, ktoré šetria peniaze za kúrenie

Technológie, ktoré šetria peniaze za kúrenie

Notifikácie, automatická prevádzka alebo vzdialený prístup cez aplikáciu. Moderné služby sme si zvykli používať pri malej elektronike a domácich spotrebičoch. Aké sú však možnosti, ak príde na rad také robustné zariadenie, ako je kotol? Budete možno prekvapení, čo všetko dokáže.

pastedGraphic.png

Vzhľadom na ceny plynu výrazne vzrástol záujem o kotly na tuhé palivo – hlavne o tie, ktoré sú ekologické a spaľujú drevo alebo drevené pelety. Aj napriek zdražovaniu ide o jednu z najvýhodnejších možností, ako vykurovať rodinný dom či inú stavbu.

Drevo aj pelety majú nulovú uhlíkovú stopu a moderné kotly ponúkajú veľmi komfortný spôsob vykurovania. Stačí sa rozhodnúť medzi peletami, alebo drevom, prípadne si nechať možnosť voľby. Vtedy je pre vás ten pravý kotol na pelety a drevo.

Inteligentná jednotka riadi kotol

Najvyšší stupeň automatizácie má kotol na pelety, ktorý funguje takmer samočinne. Jediné, čo musí majiteľ zabezpečovať, je dopĺňanie zásobníka kotla (podľa veľkosti raz až dvakrát týždenne). Chod vykurovania ovláda riadiaca jednotka s dotykovým displejom, ktorú môžete jednoducho pripojiť aj na domácu Wi-Fi sieť. 

Len čo nastavíte požadovanú teplotu, kotol môžete na diaľku zapnúť a ďalej sa o nič nestaráte. Pelety sa automaticky dopravujú zo zásobníka na rošt horáka – v presne odmeranom množstve tak, aby ste mali doma toľko stupňov, koľko požadujete.

pastedGraphic_1.png

Aj keď v kotli horí plameň, nemusíte ho vôbec ručne založiť. To za vás urobí zapaľovacia patróna, ktorá sa počas krátkej chvíle nahreje. Kúrenie v dome tak spustíte doslova stlačením tlačidla. 

Pokojne to môžete urobiť z práce alebo z gauča. Kotol na pelety sa dá ovládať pomocou aplikácie, takže môžete jednoducho meniť teplotu kedykoľvek a odkiaľkoľvek.

Automatická regulácia výkonu

Na rozdiel od peliet vyžaduje kotol na drevo pravidelné manuálne prikladanie, aby oheň nevyhasol. Moderný kotol na tuhé palivo reguluje chod kúrenia riadiacou jednotkou s displejom. Vzdialený monitoring je možný vďaka pripojeniu na internet. V mobile sa vám môže zobrazovať signalizácia, že treba priložiť novú dávku paliva. Kotol vie, kedy má málo dreva a pošle vám notifikáciu.

Spracovanie dreva na kúrenie však vyžaduje nejaký čas a manuálnu prácu. Na druhej strane ide o jeden z najdostupnejších spôsobov kúrenia. Výhodné prepojenie viacerých palív dokáže zaistiť kombinovaný kotol na pelety a drevo. Oba zdroje kúrenia môžete variabilne striedať a používať automatickú aj manuálnu prevádzku. 

Kombinácia výhod

Ak si vyberáte nový kotol na pevné palivo, máte možnosti, pri ktorých sa nemusíte vzdávať pohodlia. Môžete si vybrať, kedy budete ručne prikladať drevo a kedy je pre vás jednoduchšie využiť automatický chod s peletami. Prechod z vykurovania drevom na spaľovanie peliet môže opäť prebehnúť úplne automaticky, aj keď nie ste doma. Hlavnou výhodou je finančná úspora za palivo.

pastedGraphic_2.png

Ak vám neprekáža príprava dreva, zároveň však sú dni, keď nemáte čas prikladať, je pre vás ideálny kotol na drevo a pelety. Vďaka moderným technológiám je jeho prevádzka maximálne komfortná.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *