Home / SLOVENSKO / Takmer polovica ľudí neočakáva po voľbách zníženie úrovne demokracie na Slovensku, predovšetkým voliči Smeru a Hlasu

Takmer polovica ľudí neočakáva po voľbách zníženie úrovne demokracie na Slovensku, predovšetkým voliči Smeru a Hlasu

5.5.2023 (SITA.sk) – Viac ako 46 percent ľudí neočakáva, že sa po septembrových parlamentných voľbách zníži úroveň demokracie na Slovensku a odkloníme sa od západných hodnôt. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ.

Prieskum zrealizovala v dňoch 4. až 11. apríla na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. Ďalších viac ako 37 opýtaných si myslí, že sa po parlamentných voľbách úroveň demokracie na Slovensku zníži a od západných hodnôt sa odkloníme. K téme sa nevedelo vyjadriť, resp. nechcelo odpovedať 16 percent oslovených.

Voliči Smeru a Hlasu sa zníženia neboja

Obavu zo zníženia úrovne demokracie na Slovensku po voľbách majú najmä respondenti, ktorí sú voličmi Progresívneho Slovenska, deklarovalo ju 68 percent z nich. Nasledujú voliči strany Sloboda a Solidarita, kde túto obavu zdieľa 52 percent voličstva strany a voliči Kresťanskodemokratického hnutia, vyjadrila sa tak polovica opýtaných prívržencov tejto strany.

Najmenej sa zníženia úrovne demokracie po voľbách obávajú voliči strany Hlas-SD, u ktorých kladnú odpoveď uviedlo 24 percent a voliči strany Smer-SD, spomedzi ktorých má túto obavu 28 percent voličov.

Obavy najmä na západe

Poklesu úrovne demokracie na Slovensku sa častejšie obávajú muži, 41 percent z nich odpovedalo áno, v porovnaní s 34 percentami žien. Takúto obavu majú najčastejšie mladší ľudia a ľudia s vysokoškolským vzdelaním.

Zníženia úrovne demokracie sa obávajú najmä obyvatelia Bratislavského, Nitrianskeho a Košického kraja, najmenšie obavy majú obyvatelia Žilinského a Trnavského kraja. Takéto obavy majú v rovnakej miere respondenti slovenskej a maďarskej národnosti.

Viac k témam: Predčasné voľby na Slovensku 2023, Prieskukm
Zdroj: SITA.sk – Takmer polovica ľudí neočakáva po voľbách zníženie úrovne demokracie na Slovensku, predovšetkým voliči Smeru a Hlasu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *