Home / SLOVENSKO / Pridá sa Gyimesi k Aliancii? Sólymos sa obáva rozbitia strany

Pridá sa Gyimesi k Aliancii? Sólymos sa obáva rozbitia strany

25.4.2023 (SITA.sk) – Okresná konferencia Maďarskej konzervatívnej platformy strany Aliancia v Dunajskej Strede prijala uznesenie, ktorým podporila kandidatúru poslanca Národnej rady SR Györgya Gyimesiho na kandidačnej listine Aliancie.

Predseda Republikovej rady Aliancie László Sólymos (Platforma Most-Híd) považuje toto rozhodnutie za krok, ktorý môže viesť k rozbitiu strany.

Môže rozbiť stranu?

Gyimesi a Maďarská konzervatívna platforma strany Aliancia môže rozbiť stranu, ktorá vznikla zjednotením Strany maďarskej komunity (SMK), Mosta-Híd a Spolupatričnosti,“ vyhlásil.

Dodal, že okresná konferencia sa rozhodla pre podporu Gyimesiho aj napriek ich nesúhlasu, pričom v republikovom grémiu strany sa dodnes nevytvorila zhoda k osobe bývalého politika hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Sólymos zdôraznil, že v Moste-Híd aj pred vznikom Aliancie odmietali krajne populistickú a nenávistnú politiku a ich predstaviteľov.

Odmietame ich aj teraz, lebo si myslíme, že štvavá politika v Aliancii nemá miesto. Preto sme sa jednoznačne dištancovali aj od Györgya Gyimesiho už pred dvoma rokmi, keď nám bolo jasné, že tak ako jeho bývalý politický šéf Igor Matovič, aj on namiesto slušnej politickej práce zameranej na spoluprácu, výsledky a rešpektovania písaných i nepísaných pravidiel podnecuje k nenávisti,“ uviedol Sólymos.

Štýl „politickej práce“

Ako ďalej doplnil, tento štýl „politickej práce“ nemá miesto ani v zjednotenej strane, ani v maďarskej politike na Slovensku. „To, že György Gyimesi a jemu podobní krajne populistickí politici sú pre nás neprijateľní, sme potvrdili aj v politickej deklarácii, ktorú sme prijali na predvolebnom stretnutí Platformy Most-Híd 25. marca 2023,“ podotkol Sólymos.

Poslanec Národnej rady SR György Gyimesi 19. apríla na tlačovej konferencii oznámil, že odchádza z poslaneckého klubu OĽaNO. Zároveň povedal, že o svojej politickej budúcnosti rokuje so stranou Aliancia, no dohoda zatiaľ uzavretá nie je a nasledovať budú ďalšie rokovania. Odmietol vyjadrenia niektorých predstaviteľov platformy Most-Híd, že rozbíja Alianciu.

Dve platformy tejto strany, čo je 70 percent, nemajú najmenší problém s tým, aby som bol na kandidátke, čo je demokratická väčšina. Nie som to ja, kto rozbíja stranu,“ uviedol vtedy.

Viac k témam: Konzervatívna strana, maďarská národnosť, Politická kríza, Predčasné voľby na Slovensku 2023
Zdroj: SITA.sk – Pridá sa Gyimesi k Aliancii? Sólymos sa obáva rozbitia strany © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *