Home / SLOVENSKO / Kollár: Je dôležité zachovať jednotu EÚ. Je to jediný jazyk, ktorému Rusko rozumie

Kollár: Je dôležité zachovať jednotu EÚ. Je to jediný jazyk, ktorému Rusko rozumie

25.4.2023 (SITA.sk) – Je dôležité zachovať jednotu Európskej únie (EÚ), pretože to je jediný jazyk, ktorému Rusko rozumie. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vo svojom príhovore v rámci dvojdňovej Konferencii predsedov parlamentu EÚ v Prahe.

Povojnová rekonštrukcia Ukrajiny

Prvý deň konferencie bol venovaný téme ruskej agresie na Ukrajine a reakcii EÚ v širšom geopolitickom kontexte, vrátane problematík rozšírenia EÚ, energetickej bezpečnosti a povojnovej rekonštrukcie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Hlavným cieľom konferencie je podporiť úlohu parlamentov a spoločnú prácu na podporu medziparlamentných aktivít. V tlačovej správe o tom informovala Kancelária NR SR.

„Je potrebná efektívna koordinácia našich pozícií a aktivít s ostatnými partnermi,“ uviedol Kollár s tým, že obnova a povojnová rekonštrukcia Ukrajiny musí ísť ruka v ruke s potrebnými reformami s integračným výhľadom. „Slovensko je pripravené pomôcť a podeliť sa o svoje skúsenosti,“ dodal predseda parlamentu.

Dezinformácie a informačná vojna

Ako informovala kancelária, druhý deň konferencie budú témami úloha EÚ v globálnej spolupráci demokratických krajín a tiež problém závislosti členských štátov na totalitných režimoch z hľadiska informačnej vojny, dezinformácií, bezpečnosti dodávateľských reťazcov a strategickej autonómie.

Kollár absolvuje v rámci pracovnej cesty aj dve bilaterálne rokovania s mimoriadnymi hosťami konferencie. Stretne sa s predsedom Národneho zhromaždenia Srbskej republiky Vladimirom Orlićom a s predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Štefančukom.

Konferencia predsedov parlamentov sa organizuje každoročne a zúčastňujú sa na nej predsedovia parlamentov členských štátov EÚ, predseda Európskeho parlamentu ako aj predsedovia parlamentov kandidátskych krajín. Cieľom konferencie je výmena názorov, informácií a skúseností medzi predsedami parlamentov. Ide o témy, ktoré súvisia s úlohou parlamentov a organizáciou parlamentných funkcií, ako aj s podporou spoločných činností.

Viac k témam: Členské štáty, Demokracia, Dezinformácie, Informačná vojna, Konferencia, Predseda Národnej rady SR (NR SR), rusko-ukrajinský konflikt, Totalitný režim
Zdroj: SITA.sk – Kollár: Je dôležité zachovať jednotu EÚ. Je to jediný jazyk, ktorému Rusko rozumie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *