Home / SVET / Balkán je otrávený ruskými dezinformáciami, tvrdí americký vyslanec

Balkán je otrávený ruskými dezinformáciami, tvrdí americký vyslanec

12.4.2023 (SITA.sk) – Krajiny západného Balkánu sú podľa amerického osobitného vyslanca pre boj s globálnymi dezinformáciami „celkom vážne otrávené“ ruskými ovplyvňovacími kampaňami.

Dezinformácie generované Ruskom

James P. Rubin počas návštevy Severného Macedónska povedal, že „hlavným zdrojom hrozby v tejto časti sveta sú dezinformácie generované Ruskom, ktoré sa často opakujú a pôsobia ako centrum prostredníctvom srbských mediálnych platforiem a potom sa opakujú a šíria tu na západnom Balkáne“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Rubin, ktorého cesta na Balkán zahŕňa aj Čiernu Horu a Albánsko, tiež povedal, že ruský vodca Vladimir Putin si myslel, že môže zvrhnúť ukrajinskú vládu a rozdeliť Európu, ale vo všetkom zlyhal.

To však neznamená, že Rusko nepokračuje v snahe o šírenie jedu dezinformácií a rozkolu… navrhnutom tak, aby rozdelil ľudí, rozdelil krajiny, rozdelil komunity, aby priniesol nezhody,“ upozornil diplomat.

Boj proti novej hrozbe

Šéf Centra globálnej angažovanosti amerického ministerstva zahraničných vecí tiež uviedol, že spolupracuje s mnohými európskymi vládami a Európskou úniou. Západ podľa neho len začína riešiť boj proti novej hrozbe.

Podľa vyhlásenia americkej ambasády v Severnom Macedónsku Rubin tiež diskutoval o Číne a „ďalších škodlivých aktéroch, ktorí šíria dezinformácie s cieľom podkopať demokraciu a národnú bezpečnosť na celom svete“.

Centrum pomáha spojeneckým vládam identifikovať dezinformačné kampane zamerané na ich krajiny, pričom poskytuje pomoc s analýzami a výskumom a technologickú podporu.

Viac k témam: Balkán, Dezinformácie, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Balkán je otrávený ruskými dezinformáciami, tvrdí americký vyslanec © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu, podnikli desiatky útokov na šiestich frontoch

Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *