Home / SLOVENSKO / Registrované partnerstvá, interrupcie aj legalizácia marihuany. Referendum 23 má mať sedem otázok

Registrované partnerstvá, interrupcie aj legalizácia marihuany. Referendum 23 má mať sedem otázok

11.4.2023 (SITA.sk) – Referendum so siedmimi otázkami chce prostredníctvom petície presadiť občianska iniciatíva Referendum 23. Otázky sa týkajú interrupcií, registrovaných partnerstiev, eutanázie, bezplatného poskytovania menštruačných hygienických pomôcok či legalizácie marihuany. Ich zodpovedaním chce iniciatíva prispieť k ukončeniu eticko-kultúrnych vojen v spoločnosti.

„S blížiacimi sa voľbami sme aj my rozmýšľali nad tým, čo by sme spravili pre našu krajinu, čo by ju zjednotilo a raz a navždy vyriešilo otázky, ktorými sa naši politici iba zakrývajú, aby nemuseli riešiť reálne problémy nás, občanov. Preto sme sa rozhodli, že im pomôžeme a vyriešime to za nich,“ povedal v utorok na tlačovej konferencii Ján Kuráň z iniciatívy Referendum 23, ktorý je zároveň mestským poslancom v Ružomberku (kandidoval ako nezávislý).

Dostatočnú účasť na referende, a tým aj jeho platnosť chce iniciatíva dosiahnuť jeho spojením so septembrovými parlamentnými voľbami.

Bolestivá menštruácia a jeden deň voľna

Prvá zo siedmich otázok sa týka súhlasu so zachovaním práva žien na interrupciu v súčasnom rozsahu. Druhá sa pýta na názor na vytvorenie celoštátneho systému poskytovania menštruačných hygienických pomôcok bezplatne pre všetky ženy, ktoré to potrebujú a nemajú dostatok finančných prostriedkov.

Občania sa v petícii môžu vyjadriť aj k tomu, či súhlasia, aby ženy s lekársky potvrdenou bolestivou menštruáciou mali nárok na čerpanie jedného dňa voľna raz za mesiac, plne hradeného zo zdravotného poistenia. V ďalšej otázke občianska iniciatíva zisťuje postoj obyvateľov k možnosti voliť poslancov Národnej rady SR, prezidenta Slovenskej republiky a poslancov Európskeho parlamentu prostredníctvom internetu.

Piata otázka sa týka súhlasu s povolením predaja a konzumácie marihuany na liečebné a rekreačné účely v špecializovaných predajniach, ktorým vydáva licenciu Ministerstvo financií SR.

„Mali by sme si konečne zodpovedať na to, či chceme, aby končili ľudia vo väzení za to, že si zapália jointa, a to často s oveľa vyššími trestami ako za zabitie cudzinca alebo za rozkrádanie miliónov eur zo štátneho rozpočtu,“ povedal Kuráň.

Referendom sa môžeme pohnúť ďalej

Petícia sa dotýka aj otázky súhlasu s registrovanými partnerstvami párov bez ohľadu na ich pohlavie, pričom by mali vzájomné práva obdobné právam, ktoré majú dnes medzi sebou manželia, okrem možnosti adopcie detí.

Posledná otázka je o možnosti povolenia eutanázie, a to v individuálnych prípadoch na výslovnú vedomú žiadosť pacienta, ktorý je v konečnom štádiu nevyliečiteľného ochorenia.

Iniciatíva Referendum 23 o sebe tvrdí, že je „partia nadšencov z Ružomberka“ a nie je napojená na žiadnu politickú stranu, cirkev či obchodnú spoločnosť. S témou petície a referenda oslovila ešte pred veľkonočnými sviatkami všetky politické strany a v súčasnosti čaká na ich reakciu.

„Ako občania Slovenskej republiky chápeme, že referendum je nástroj, ktorý sa má využívať až v najnutnejších prípadoch. Trápi nás však, kam sa Slovensko za svoju existenciu dostalo,“ tvrdí iniciatíva. Zároveň dodáva, že počas nedávneho referenda o predčasných voľbách ich politici presvedčili, že referendum je jediný spôsob, ako sa pohnúť ďalej. Petíciu možnosť nájsť na stránke referendum23.sk.

Viac k témam: Eutanázia, Iniciatíva Referendum 23, Interrupcia, legalizácia marihuany, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Referendum, Registrované partnerstvá
Zdroj: SITA.sk – Registrované partnerstvá, interrupcie aj legalizácia marihuany. Referendum 23 má mať sedem otázok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *