Home / SVET / Biely dom oznámil ďalší balík pomoci Ukrajine za 2,6 miliardy dolárov, zahŕňa aj muníciu

Biely dom oznámil ďalší balík pomoci Ukrajine za 2,6 miliardy dolárov, zahŕňa aj muníciu

4.4.2023 (SITA.sk) – Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena oznámila ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine v celkovom objeme 2,6 miliardy dolárov. Informuje o tom spravodajský portál televízie CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Balík zahŕňa vybavenie v hodnote 500 miliónov dolárov, ako je munícia pre salvové raketomety HIMARS a dodatočná munícia pre raketový systém Patriot, delostrelecké a mínometné náboje, ťažké palivové tankery a taktické záchranné vozidlá. Administratíva tiež vyčleňuje 2,1 miliardy dolárov z prostriedkov Iniciatívy bezpečnostnej pomoci na Ukrajine.

Cieľom toho je vytvoriť „významný balík spôsobilostí protivzdušnej obrany“ vrátane radarov a protivzdušných kanónov s kalibrom 30 milimetrov, protipancierových systémov Javelin a 23 miliónov nábojov do malých zbraní. Pentagon v rámci oznámenia pomoci zdôraznil, že USA budú pokračovať v spolupráci so svojimi spojencami s cieľom „poskytnúť Ukrajine spôsobilosti na naplnenie jej bezprostredných potrieb na bojisku a požiadaviek dlhodobej bezpečnostnej pomoci“.

Viac k témam: Americký prezident, Javelin, Pentagon, Protiraketový systém Patriot, raketomety HIMARS, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Biely dom oznámil ďalší balík pomoci Ukrajine za 2,6 miliardy dolárov, zahŕňa aj muníciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Litva nabáda ukrajinských mužov na návrat domov, obmedzí im sociálne dávky alebo vydávanie dokladov

Litovská vláda chce nasledovať príklad Poľska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *