Home / SVET / Vstup Fínska do NATO zvyšuje bezpečnosť Slovenska i Aliancie, zdôraznil Káčer a spomenul aj Švédsko

Vstup Fínska do NATO zvyšuje bezpečnosť Slovenska i Aliancie, zdôraznil Káčer a spomenul aj Švédsko

4.4.2023 (SITA.sk) – Vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO) zvyšuje bezpečnosť a obranu Slovenska aj celej Aliancie. Skonštatoval to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer v Bruseli.

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členom NATO. Pri tejto príležitosti v sídle Aliancie v Bruseli slávnostne vztýčili fínsku vlajku medzi vlajkami ďalších spojencov. Stalo sa tak symbolicky v deň 74. výročia založenia NATO.

Fínsko Alianciu posilní

Toto je historický deň nielen pre Fínsko, ale tiež pre celú Alianciu. NATO sa stáva silnejšou a bezpečnejšou obrannou alianciou, pretože čím viac členov má, tým efektívnejšie odstrašuje prípadných agresorov,“ uviedol po slávnostnej ceremónii v Bruseli Káčer.

Zdôraznil, že neexistuje lepší a efektívnejší spôsob, ako Slovensko udržať v bezpečí, než je členstvo v NATO. Fínsko podľa šéfa slovenskej diplomacie vďaka vyspelej a modernej armáde posilní spôsobilosti celej Aliancie.

Spomenul aj ratifikáciu Švédska

Bezpečnostná situácia v Európe sa po začiatku nelegálnej agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine výrazne zmenila, a preto sa Fínsko rozhodlo získať bezpečnostné záruky kolektívnej obrany NATO.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nezabúdajme však, že žiadosť o vstup do Aliancie podali Fíni spoločne so Švédmi, ktorí sa v reakcii na ruskú agresiu proti Ukrajine rovnako usilujú o bezpečnostné záruky spojené s členstvom v NATO. Skoré ukončenie ratifikačného procesu aj v prípade Švédska je v záujme nás všetkých,“ pripomenul minister Káčer.

Ruská federácia podľa jeho slov zostáva najvýznamnejšou priamou hrozbou pre bezpečnosť spojencov, ako aj pre mier a stabilitu v celom euroatlantickom priestore.

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, obrana štátu, rusko-ukrajinský konflikt, Vstup Fínska do NATO
Zdroj: SITA.sk – Vstup Fínska do NATO zvyšuje bezpečnosť Slovenska i Aliancie, zdôraznil Káčer a spomenul aj Švédsko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia, zadržala podozrivého muža s výbušninou (video)

K incidentu došlo v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *