Home / SLOVENSKO / Hamran by nemal zasahovať do neskončených trestných konaní týkajúcich sa obvinených vyšetrovateľov NAKA, tvrdí prokuratúra

Hamran by nemal zasahovať do neskončených trestných konaní týkajúcich sa obvinených vyšetrovateľov NAKA, tvrdí prokuratúra

16.3.2023 (SITA.sk) – Krajská prokuratúra Bratislava upozorňuje, že prezident Policajného zboru Štefan Hamran nie je orgánom činným v trestnom konaní a nemá žiadne procesné postavenie v trestnom konaní týkajúcom sa obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry okolo Jána Čurillu.

Nie je vhodné

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku prokuratúry, nie je preto vhodné, aby svojimi „výzvami“ bez poznania procesného spisu zasahoval v neskončenej trestnej veci do trestného konania a činnosti orgánov činných v trestnom konaní.

Svojimi nenáležitými vyjadreniami tak podľa prokuratúry prenáša dokazovanie v prípravnom konaní, ktoré je neverejné, do mediálneho prostredia.

Podozrenia na manipuláciu

Hamran v stredu 15. marca hovoril o podozreniach na manipuláciu trestného konania vo veci obvinených vyšetrovateľov, ktoré je vedené Úradom inšpekčnej služby.

Ako príklad Hamran uviedol prepisy nahrávok vyšetrovateľa Pavla Ďurku a svedka Petra Petrova, na základe ktorých sú stíhaní vyšetrovatelia NAKA policajnou inšpekciou.

Mení význam celej vety

„Vypustili presné tú časť, ktorá zásadným spôsobom mení význam celej vety,“ povedal Hamran na adresu vyšetrovateľov inšpekcie.

Zároveň policajný prezident vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby preveril postup svojich podriadených prokurátorov, ktorí dozorujú stíhanie vedené inšpekciou. „Tento stav sa naďalej nedá tolerovať,“ doplnil Hamran.

Účelové stíhanie

Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry boli obvinení, že údajne pripravovali účelové stíhanie vyšetrovateľov policajnej inšpekcie, ktorí mali preveriť podozrenia na manipulácie trestných konaní zo strany NAKA a Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ako dôkaz voči nim boli použité aj odposluchy. Podľa stanoviska generálneho prokurátora ešte z februára 2022 zachytená komunikácia vyšetrovateľov „jednoznačne dokazuje účelovosť začatia trestného stíhania“ voči tímu policajnej inšpekcie známemu ako Oblúk.

Viac k témam: Generálny prokurátor, Policajný prezident, Trestné stíhanie
Zdroj: SITA.sk – Hamran by nemal zasahovať do neskončených trestných konaní týkajúcich sa obvinených vyšetrovateľov NAKA, tvrdí prokuratúra © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *