Home / SLOVENSKO / Kollár a ďalší predsedovia parlamentov sa stretli v Tatrách a vojna na Ukrajine nebola jedinou témou, ktorú riešili

Kollár a ďalší predsedovia parlamentov sa stretli v Tatrách a vojna na Ukrajine nebola jedinou témou, ktorú riešili

13.3.2023 (SITA.sk) – Predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Boris Kollár, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markéta Pekarová Adamová a predseda Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgang Sobotka diskutovali o situácii na Ukrajine aj nelegálnej migrácii.

Jednotné stanovisko krajín

Na stretnutí predsedov parlamentov krajín Slavkovského formátu (S3) vo Vysokých Tatrách boli témou aj energetika a energetická bezpečnosť, alternatívne zdroje energií či región Západného Balkánu. Čo sa týka Ukrajiny majú tieto štáty tradične blízke postoje, čím sa otvára priestor na diskusiu o reálnej pomoci.

„Jednotné stanovisko našich krajín je najlepšou odpoveďou smerom k agresorovi. Je nevyhnutné, aby nastolenie mieru bolo efektívne, spravodlivé a trvalé. Je dôležité, aby toto riešenie prišlo v čo najkratšej dobe, avšak s ohľadom na záujmy Ukrajiny“, povedal predseda NR SR Kollár. O stretnutí informovala v tlačovej správe Kancelária NR SR.

Treba využiť všetky nástroje

Témou diskusie bola aj nelegálna migrácia a efektivita migračných opatrení zo strany Európskej únie (EÚ). Štáty Slavkovského formátu pre časom zaznamenali nárast nelegálnej migrácie, a to najmä cez západobalkánsku trasu.

Pri migrácii sa Kollár, Pekarová Adamová a Sobotka dotkli i významu schengenského priestoru a posilňovania jeho vonkajších hraníc. Podľa šéfa slovenského parlamentu je potrebné využiť všetky nástroje, ktoré sú k dispozícii už v súčasnosti, čím mal na mysli najmä agentúru Frontex a Agentúru EÚ pre azyl.

„Podpora integrácie krajín Západného Balkánu do štruktúr Európskej únie je jednou z ďalších tém, ktorými sa lídri zákonodarných orgánov zaoberali,“ uvádza Kancelária NR SR. Je nutné zaoberať sa tým, ako ďalej podporovať Severné Macedónsko a Albánsko v ich integračnom úsilí, keďže minulý rok sa po dlhšom období stagnácie posunuli prístupové rokovania s týmito štátmi.

Riešili aj energetickú bezpečnosť

Vo Vysokých Tatrách šéfovia parlamentov prediskutovali aj energetiku a energetickú bezpečnosť, ale aj alternatívne zdroje energií a kooperáciu pri ich získavaní. Stretnutie sa konalo v rámci líderstva Slovenska vo formáte S3, ktoré sa začalo 1. júla 2022 a potrvá do 1. júla 2023, keď ho preberie Rakúska republika.

Pri spolupráci troch strán je tiež prítomné úsilie naďalej využívať formát S3+, a poskytnúť tak priestor na interakciu s ďalšími štátmi.

Viac k témam: energetická bezpečnosť, Nelegálna migrácia, Podpredseda Národnej rady SR (NR SR), rusko-ukrajinský konflikt, S3 Slavkovský formát, Schengenský informačný systém
Zdroj: SITA.sk – Kollár a ďalší predsedovia parlamentov sa stretli v Tatrách a vojna na Ukrajine nebola jedinou témou, ktorú riešili © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *