Home / SLOVENSKO / Čaputová prijme nového českého prezidenta Pavla s manželkou. Slovensko je prvou krajinou, ktorú navštívia

Čaputová prijme nového českého prezidenta Pavla s manželkou. Slovensko je prvou krajinou, ktorú navštívia

13.3.2023 (SITA.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok prijme na nástupnú návštevu nového českého prezidenta Petra Pavla. Slovensko je prvou krajinou, ktorú prezident ČR krátko po svojej inaugurácii navštívi, čím pokračuje v tradícii svojich predchodcov.

Prezident sa na Slovensku zdrží dva dni, pričom svoju cestu začne návštevou Prezidentského paláca v pondelok o 10:30, kde prebehne uvítací ceremoniál. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Stretne sa aj s premiérom Hegerom

Prezident si po rokovaniach s prezidentkou spoločne uctia pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja.

Krátko po 15:00 český prezident navštívi aj Úrad vlády SR, kde sa stretne s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom.

Uctia si pamiatku Jána Kuciaka

Petr Pavel príde na Slovensko aj so svojou manželkou Evou, s ktorou si uctia pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a rovnako aj pamiatku obetí vraždy na Zámockej ulici. Pondelkový program sa zavŕši o 18:00 v Slovenskom národnom divadle, kde sa uskutoční diskusia oboch prezidentov.

V utorok 14. marca sa prezident stretne aj s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom.

Vojenský generál vo výslužbe Petr Pavel sa po zložení sľubu 9. marca oficiálne stal novým českým prezidentom. V druhom kole volieb, kde sa uchádzal o priazeň voličov spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, získal Petr Pavel 58,31 percenta hlasov, čím sa stal najvyšším ústavným činiteľom ČR na nasledujúcich päť rokov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Inaugurácia nového českého prezidenta Petra Pavla (fotografie)

Viac k témam: Český prezident, Návšteva, Predseda Národnej rady SR (NR SR), Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Čaputová prijme nového českého prezidenta Pavla s manželkou. Slovensko je prvou krajinou, ktorú navštívia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *