Home / SVET / V Európe pracuje najviac žien v administratíve, školstve či opatrovateľských službách, ukazujú dáta Eurostatu

V Európe pracuje najviac žien v administratíve, školstve či opatrovateľských službách, ukazujú dáta Eurostatu

12.3.2023 (SITA.sk) – V treťom štvrťroku 2022 tvorili muži v Európskej únii (EÚ) väčšinu zamestnaných ľudí vo veku 15 až 64 rokov – dovedna 54 % v porovnaní so 46 % žien. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Žien však bolo viac na pozíciách administratívnych pomocných pracovníčok, až 66 % z celkového počtu ľudí zamestnaných vo veku 15 až 64 rokov v tomto zamestnaní. Dominovali tiež ako pracovníčky v službách a predaji (63 %), odborníčky ako napríklad vedkyne a učiteľky (54 %).

Ženy taktiež v EÚ tvorili veľkú väčšinu zamestnaných ľudí medzi opatrovateľmi detí a asistentmi učiteľov, až 93 % z celkového počtu ľudí zamestnaných v tomto povolaní, ďalej medzi odborníkmi v oblasti ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie (89 %) a učiteľmi v základných a materských školách (88 %).

Na druhej strane, ženy tvorili menej ako pätinu ľudí zamestnaných ako remeselníci a príbuzné živnosti (11 %) či operátorky strojov a zariadení (19 %). V stavebníctve a súvisiacich odboroch tvorili ženy len jedno percento zamestnaných. Málo ich bolo i medzi mechanikmi a opravármi strojov, inštalatérmi a opravármi elektrických zariadení (zhodne 3 %).

Viac k témam: Prieskum, Štatistiky
Zdroj: SITA.sk – V Európe pracuje najviac žien v administratíve, školstve či opatrovateľských službách, ukazujú dáta Eurostatu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *