Home / SLOVENSKO / Podľa WWF bude najbližších sedem rokov rozhodujúcich. Hodina Zeme vyzve 25. marca ľudí, aby ,,vypli” v prospech planéty

Podľa WWF bude najbližších sedem rokov rozhodujúcich. Hodina Zeme vyzve 25. marca ľudí, aby ,,vypli” v prospech planéty

12.3.2023 (SITA.sk) – Najväčšia kampaň Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) zmobilizuje 25. marca ľudí na celom svete prostredníctvom projektu Hodina Zeme. V čase od 20:30 do 21:30 sa zahalia do tmy dominanty a známe pamiatky na celom svete.

Ľudia budú vyzvaní, aby počas dňa „vypli“ a strávili 60 minút tým, že urobia niečo pozitívne pre našu Zem. K najväčšej globálnej environmentálnej iniciatíve sa pripojí aj Slovensko. Zhasnú ikonické historické objekty, ako je Bratislavský hrad, Bojnický zámok, hrad Beckov a iné. Informoval o tom v tlačovej správe WWF Slovensko.

Rozhodujúcich sedem rokov Zeme

Svetový fond na ochranu prírody varuje, že najbližších sedem rokov je rozhodujúcich pre zastavenie straty biodiverzity a zmierňovanie zmeny klímy, preto sú tieto akcie potrebnejšie než kedykoľvek predtým. Na rieke Hron WWF Slovensko spolu s dobrovoľníkmi počas Hodiny Zeme osadia tabuľky na označenie chráneného územia, v ktorom bude môcť rieka Hron naďalej slobodne prúdiť.

Pri tejto príležitosti s miestnou komunitou, obcou Hronský Beňadik, Slovenským rybárskym zväzom, vodákmi a ďalšími dobrovoľníkmi vyčistia brehy rieky v úseku chráneného územia od naplaveného odpadu.

Cieľom Hodiny Zeme 2023 je okrem iného inšpirovať ľudí, aby sami ako jednotlivci venovali akúkoľvek činnosť v prospech prírody, vykročili zo svojej rutiny a žili zodpovednejšie, rozumnejšie a úspornejšie voči prírode.

Medzinárodná klimatická kampaň

Hodina Zeme je každoročná medzinárodná klimatická akcia založená Svetovým fondom na ochranu prírody, koná sa vždy poslednú sobotu v marci. Domácnosti, podniky i verejné inštitúcie, a hlavne významné kultúrne pamiatky, pri nej na jednu hodinu vždy od 20:30 do 21:30 miestneho času vypínajú svoje osvetlenie a elektrické spotrebiče na podporu zvýšenia informovanosti o súčasných klimatických zmenách.

Prvá táto akcia sa konala 31. marca 2007 v Austrálii, kde viac ako 2,2 milióna domácností a firiem v Sydney vyplo na hodinu svetlá. V roku 2008 sa už akcia konala v 370 mestách a obciach v desiatkach krajín sveta. V roku 2009 svetlá vyplo 4 159 miest v 88 krajinách. Postupne sa podujatie rozšírilo do viac ako 190 krajín. Od roku 2011 sa koná aj na Slovensku.

Zo začiatku Hodina Zeme u nás upriamovala pozornosť na svetelné znečistenie, ktoré astronómov limituje v pozorovaniach. Od roku 2016 sa k organizovaniu podujatia pridalo WWF Slovensko a kampaň zamerala pozornosť na dôsledky klimatickej krízy, poškodzovanie prírody, vymieranie druhov rastlín a zvierat. Hodina Zeme vyzýva ľudí a firmy, aby zmenili svoje správanie a snažili sa žiť v rámci limitovaných možností našej planéty.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Hodina Zeme

Viac k témam: Envirocare, Hodina Zeme, Kampaň
Zdroj: SITA.sk – Podľa WWF bude najbližších sedem rokov rozhodujúcich. Hodina Zeme vyzve 25. marca ľudí, aby ,,vypli” v prospech planéty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do Nitry za nábytkom a kvetmi!

Ak hľadáte nový nábytok do vášho domu či bytu, alebo kvety a dreviny do vašej záhrady, zbystrite pozornosť!

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    ludia sa spravaju k prirode neludsky to je fakt ako prirodu humplujeme, zisk je prednejsi ako priroda vsak ano…globalne oteplovanie ma na svedomi pohyb magnetickeho polu Zeme, ktory sa presuva zo Sibira smerom na Kanadu co ma zasadny vplyv na zerave jadro Zeme, ktore vo vacsej miere ohrieva vody oceanov co by ludia v takom rozsahu ako sa to deje nikdy nedokazali…a tym sa meni klima na Zemi…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *