Home / šport / Futbal / Španielska prokuratúra obvinila FC Barcelona z korupcie, podvodu a falšovania dokumentov

Španielska prokuratúra obvinila FC Barcelona z korupcie, podvodu a falšovania dokumentov

11.3.2023 (SITA.sk) – Prokuratúra v Španielsku oficiálne vzniesla obvinenie z korupcie voči tamojšiemu futbalovému klubu FC Barcelona z dôvodu niekoľko rokov trvajúcich platieb na účet niekdajšieho rozhodcu a viceprezidenta rozhodcovskej komisie.

Vyšetrovací sudca rozhodne, či a aký trest dostane katalánsky veľkoklub. „Blaugranas“ sú obvinení nielen z korupcie, ale aj z podvodného hospodárenia a falšovania obchodnej dokumentácie.

Negreira prijal aspoň milión eur

Firma Josého Maríu Enríqueza Negreiru v rokoch 2016 až 2018 prijala od Kataláncov 1,4 milióna eur, pričom Negreira bol v rokoch 1994 – 2018 člen komisie rozhodcov Španielskej kráľovskej futbalovej federácie (RFEF).

Iné zdroje uvádzajú sumu až sedem miliónov eur za roky 2001 až 2018. Predstavitelia barcelonského klubu sa obhajujú tvrdím, že uvedené prostriedky platili za vypracovanie posudkov o rozhodcoch, čo je vraj bežná prax.

Katalánci chcú nezávislé vyšetrovanie

Tieto platby pôvodne vyšetrovali iba v rámci daňovej kontroly v Negreirovej firme, neskôr sa však prípad rozšíril aj na FC Barcelona. Vedenie španielskej La Ligy a RFEF sa touto záležitosťou zaoberajú. Katalánsky klub uviedol, že požiadal nezávislú spoločnosť, aby vykonala vlastné vyšetrovanie.

La Liga uviedla, že športové sankcie voči Barcelone nie sú možné ani v prípade dokázania korupcie, pretože už uplynula premlčacia lehota. To vyvolalo znepokojenie v radoch účastníkov La Ligy aj ďalších kruhoch. Klub odmietol akékoľvek previnenie alebo konflikt záujmov. Uviedol, že síce platí za posudky rozhodcov, ale nikdy sa nepokúsil ovplyvniť ich verdikty v zápasoch.

Viac k témam: Falšovanie dokumentov, Korupcia, La Liga, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Španielska prokuratúra obvinila FC Barcelona z korupcie, podvodu a falšovania dokumentov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tréner Calzona sa vyjadril k povolaniu nového útočníka, Čavrič napokon na zraz neprišiel (video+foto)

Čavriča povolali, aj keď nebolo jasné, či príde alebo nie.

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    rozhodli sa Barcu zlikvidovat…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *