Home / SLOVENSKO / Heger privítal holandský kráľovský pár na Úrade vlády, riešili ochranu novinárov aj situáciu na Ukrajine (foto)

Heger privítal holandský kráľovský pár na Úrade vlády, riešili ochranu novinárov aj situáciu na Ukrajine (foto)

8.3.2023 (SITA.sk) – Podobne ako Slovensko tak aj Holandsko má skúsenosť s vraždou investigatívneho novinára. Obe krajiny sa tak angažujú v lepšej ochrane novinárov, aby sa nemuseli báť o život a boli chránení voči šikanóznym žalobám.

Ako konštatoval dočasne poverený premiér Eduard Heger, slobodné médiá sú jedným z pilierov demokracie a úlohou štátu, ktorý si ctí demokratické zásady, je zabezpečiť médiám vhodné podmienky pre výkon novinárskej práce.

Dôležitý signál pre Slovensko

Heger to uviedol po stretnutí s holandským kráľom Viliamom-Alexandrom a kráľovnou Maximou v rámci slávnostného obeda.

„Návšteva kráľa Viliama-Alexandra a kráľovnej Maximy na Slovensku je dôležitým signálom tak pre našu krajinu, ako aj pre celý región V4,“ vyhlásil Heger. Ako uviedol Úrad vlády SR v tlačovej správe, Holandsko je vnímané ako krajina, v ktorej sa uplatňujú zásady právneho štátu, pričom k tomuto princípu sa hlási aj SR.

„Naša demokracia je dnes ťažko skúšaná. Snahu o očistu právneho štátu nám skomplikovala pandémia aj ruský útok na Ukrajinu. Aj tieto udalosti významne prispeli k šíreniu dezinformácií, ktorých úlohou bolo podkopať právny štát a vyvolať nedôveru voči štátnym inštitúciám,“ vysvetlil Heger s tým, že dôsledkom je silná polarizácia spoločnosti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Návšteva holandského kráľa Viliama-Alexandra na Slovensku (fotografie)

Diskutovali aj o situácii na Ukrajine

Premiér zdôraznil, že pevné ukotvenie Slovenska v rámci euroatlantických štruktúr aj po blížiacich sa voľbách je pre rozvoj demokracie nevyhnutné.

„Naša krajina v uplynulých rokoch postupne prestala dobiehať životnú úroveň krajín Európskej únie. Aby sme tento stav zmenili, potrebujeme reformy, ktoré sme už naštartovali prostredníctvom plánu obnovy, ale aj partnerov ako Holandsko, aby sme mohli rozvíjať spoluprácu pri podpore výskumu a inovácií,“ dodal Heger.

S kráľom a kráľovnou diskutovali aj o aktuálnej situácii na Ukrajine. Predseda vlády uviedol, že jeho vláda spolupracovala s Ukrajinou ešte pred vojnou.

„Pochopili sme, že ekonomický a politický rozvoj nášho východného suseda bude prínosom aj pre nás. Práve z tohto dôvodu sme oživili vzájomné vzťahy a podporili sme integračné úsilie Ukrajiny. Po ruskom útoku sme prijali tisícky utečencov a pevne stojíme na strane Ukrajiny,“ povedal Heger a pokračoval s tým, že Ukrajina chce spravodlivý mier a bez vojenskej pomoci sa k nemu nikdy nedopracuje.

Viac k témam: Holandská kráľovská rodina, holandský kráľ, oficiálna návšteva, Predseda vlády, Vražda Jána Kuciaka, Vražda novinára
Zdroj: SITA.sk – Heger privítal holandský kráľovský pár na Úrade vlády, riešili ochranu novinárov aj situáciu na Ukrajine (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *