Home / SLOVENSKO / Sudca a bývalý šéf ŠTS Truban o svoj post nepríde, znížia mu však plat

Sudca a bývalý šéf ŠTS Truban o svoj post nepríde, znížia mu však plat

8.3.2023 (SITA.sk) – Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a jeho bývalý predseda Michal Truban ostane pracovať na svojom pôsobisku. Rozhodol o tom v stredu disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý tak nevyhovel návrhu na preradenie sudcu na súd nižšieho stupňa.

Senát skonštatoval, že Truban sa nenamietnutím pre možnú zaujatosť pri rozhodovaní o väzbe obvineného podnikateľa Norberta Bödöra v roku 2020 dopustil porušenia povinností sudcu. Uložil mu však trest zníženia platu o 50 percent na dobu šiestich mesiacov.

Disciplinárne obvinený sudca ešte v decembri 2022 uviedol pred súdom, nie je si vedomý pochybenia z jeho strany. „Necítim sa byť vinný,“ povedal Truban s tým, že v čase rozhodovania o väzbe Norberta Bödöra k nemu nemal žiadny pomer a takisto nemal pomer k danej trestnej veci. Zároveň zdôraznil, že na jeho možnú zaujatosť nepoukazoval ani dozorový prokurátor prípadu.

Návrh na disciplinárne stíhanie Trubana podali ešte v októbri 2020 súčasný šéf ŠTS Ján Hrubala a šéf Súdnej rady SR Ján Mazák. V rámci disciplinárneho podania Hrubala a Mazák navrhli, aby sudcu preložili na súd nižšieho stupňa. Dôvodom bolo, že sa sudca nenamietol pre možnú zaujatosť pri rozhodovaní o väzbe podnikateľa Norberta Bödöra obvineného v kauze Dobytkár. Vo výpovedi jedného zo svedkov v spise totiž figurovalo meno sudcu v súvislosti s vybavovaním dotácie pre penzión jeho rodiny.

Viac k témam: Akcia „Dobytkár“, disciplinárne pojednávanie, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Sudca a bývalý šéf ŠTS Truban o svoj post nepríde, znížia mu však plat © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *