Home / SVET / Heger odcestoval so skupinou vedcov na návštevu Izraela, počas ktorej navštívi aj pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem

Heger odcestoval so skupinou vedcov na návštevu Izraela, počas ktorej navštívi aj pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem

5.3.2023 (SITA.sk) – Poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) v nedeľu odcestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu Izraela. Zobral so sebou aj skupinu vedcov zo slovenských univerzít, ktorí budú od svojich izraelských kolegov získavať skúsenosti, ako využiť výsledky výskumu a preniesť ich do praxe.

Vzájomné vzťahy

Ako Heger ďalej informoval na sociálnej sieti, dnes navštívi predsedu vlády Izraela Benjamina Netanyahu, s ktorým bude hovoriť o vzájomných vzťahoch, možnej ďalšej ekonomickej a obrannej spolupráci a posilnení partnerstva vo vede, výskume a inováciách.

V pondelok ho čaká stretnutie s izraelským prezidentom Isaacom Herzogom. Navštívi tiež Weizmannov vedecký inštitút, ktorý patrí medzi najlepšie vedecké pracoviská na svete a uctí si pamiatku obetí holokaustu.

Pamätník obetiam holokaustu

Premiér v Jeruzaleme navštívi aj pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem založený v roku 1953. Jednou z úloh múzea je oceňovanie ľudí nežidovského pôvodu titulom Spravodliví medzi národmi, ktorí počas holokaustu nasadili svoje životy a zachránili prenasledovaných Židov pred smrťou.

Mená záchrancov sú zvečnené na Čestnej stene v záhrade pamätníka. K 1. januáru 2022 bolo na Čestnej stene vyrytých 638 mien slovenských občanov, čím sa Slovenská republika zaraďuje medzi krajiny s najvyšším počtom držiteľov tohto ocenenia.

Viac k témam: Izraelský prezident, pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Heger odcestoval so skupinou vedcov na návštevu Izraela, počas ktorej navštívi aj pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *