Home / SVET / Ukrajina končí vykurovaciu sezónu s prebytkom. Kolaps, v ktorý dúfal nepriateľ neprišiel, tvrdí Haluščenko

Ukrajina končí vykurovaciu sezónu s prebytkom. Kolaps, v ktorý dúfal nepriateľ neprišiel, tvrdí Haluščenko

5.3.2023 (SITA.sk) – Ukrajina končí vykurovaciu sezónu s prebytkom kapacít a dostatočnými zásobami plynu a uhlia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Energetická infraštruktúra

Podľa neho Rusko od októbra minulého roka uskutočnila 31 leteckých útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, z toho bolo 14 rozsiahlych raketových útokov a 17 útokov prostredníctvom tzv. kamikadze bezpilotných lietadiel. Pri útokoch boli zasiahnuté kritické energetické zariadenia.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ukrajinskí energetici však dokázali udržať energetický systém aj napriek zničeniu neporušený, a kolaps, v ktorý nepriateľ dúfal, nenastal,“ podotkol Haluščenko.

Minister zdôraznil, že rovnováha ponuky a dopytu je v energetickej sústave zabezpečená bez obmedzení spotrebiteľov už tri týždne po sebe.

Príprava na ďalšiu sezónu

„Z ťažkej zimy vychádzame plne zásobení palivom, k 3. februáru boli zásoby uhlia v skladoch dovedna 1 160 000 ton. To je o 375-tisíc ton viac ako k rovnakému dátumu minulého roka. Zásoby zemného plynu v podzemných zásobníkoch Ukrajiny sú 9,7 miliardy metrov kubických, čo je približne na úrovni minuloročného objemu,“ poznamenal Haluščenko.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Šéf rezortu energetiky zdôraznil, že prípravy na ďalšiu vykurovaciu sezónu sa už začali. Vykonávajú sa najmä opravy poškodených výrobných kapacít, ktoré je potrebné obnoviť. Uskutočňuje sa obnova prepravnej siete a distribučných sústav a realizujú sa projekty na výstavbu malých plynárenských zariadení.

Okrem toho sa plánujú vládne programy na podporu záložných energetických systémov pre kritickú infraštruktúru a domácnosti s nízkou spotrebou energie, ktoré zahŕňajú inštaláciu solárnych panelov či veterných turbín.

Viac k témam: Plyn, Uhlie, Vykurovacia sezóna
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina končí vykurovaciu sezónu s prebytkom. Kolaps, v ktorý dúfal nepriateľ neprišiel, tvrdí Haluščenko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinské námorné drony dopravia tonu výbušnín na tisíc kilometrov, môžu udrieť takmer kdekoľvek v Čiernom mori

Súčasný dron Sea Baby sa podľa zástupcu SBU líši od predchádzajúceho modelu vzhľadom a technickými vlastnosťami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *