Home / SVET / Maďarsko opäť odložilo hlasovanie o vstupe Švédska a Fínska do NATO, podľa Orbána šíria „nehorázne lži“

Maďarsko opäť odložilo hlasovanie o vstupe Švédska a Fínska do NATO, podľa Orbána šíria „nehorázne lži“

2.3.2023 (SITA.sk) – Maďarsko opäť odložilo hlasovanie o ratifikácií žiadostí Švédska a Fínska o členstvo v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO). Vyplýva to z aktualizovaného harmonogramu zverejneného vo štvrtok na webovej stránke Národného zhromaždenia.

Neschválil žiadosti severských krajín

Odklad, ktorý posúva hlasovanie na parlamentnú schôdzu začínajúcu sa 20. marca, prichádza v čase, keď Maďarsko zostáva spolu s Tureckom posledným členom aliancie, ktorý ešte neschválil žiadosti severských krajín.

Populistický maďarský premiér Viktor Orbán sa vyjadril, že on osobne je za to, aby sa krajiny pripojili k NATO, no zároveň tvrdí, že vlády v Štokholme a Helsinkách šíria o Maďarsku „nehorázne lži“, čo vyvolalo medzi poslancami jeho strany pochybnosti o tom, či by mali ich žiadosti odobriť.

Maďarsko vyšle parlamentnú delegáciu

Nie je od nich správne žiadať nás, aby sme ich vzali medzi seba, zatiaľ čo šíria nehorázne lži o Maďarsku, o právnom štáte v Maďarsku, o našej demokracii a tunajšom živote. Ako môže niekto chcieť byť naším spojencom vo vojenskom systéme, zatiaľ čo nehanebne šíri lži o Maďarsku? Tak sa zastavme na priateľské slovo a spýtajme sa ich, ako je to možné,“ skonštatoval.

V rozhlasovom rozhovore z 24. februára Orbán potvrdil, že Maďarsko vyšle do Švédska a Fínska parlamentnú delegáciu, ktorá bude požadovať „vysvetlenia“ týchto záležitostí predtým, ako budú v parlamente hlasovať o ich členstve v NATO.

Neustále odklady maďarského hlasovania od júla 2022 frustrujú Európsku úniu aj zástupcov maďarskej opozície.

Fínsko a Švédsko požiadali o členstvo v NATO vlani v máji v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. V júni všetci členovia schválili prizvanie krajín do aliancie. Aby sa stali členmi, ich prístupové protokoly však musia schváliť všetky členské štáty. Turecko zatiaľ blokuje schválenie švédskeho a fínskeho členstva v NATO pre jeho bezpečnostné obavy. Prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Fínsko aj Švédsko z toho, že poskytujú útočisko členom separatistickej Strany kurdských pracujúcich, ktorú Ankara, USA a Európska únia považujú za teroristickú organizáciu. Ostatné krajiny schválili prístupové protokoly severských krajín do konca septembra.

Viac k témam: Členské štáty, členstvo v NATO, Maďarský premiér
Zdroj: SITA.sk – Maďarsko opäť odložilo hlasovanie o vstupe Švédska a Fínska do NATO, podľa Orbána šíria „nehorázne lži“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *