Home / SVET / Počínanie Ruska je pre demokratický svet neakceptovateľné a hlasy 141 štátov v OSN hovoria samé za seba, tvrdí Káčer

Počínanie Ruska je pre demokratický svet neakceptovateľné a hlasy 141 štátov v OSN hovoria samé za seba, tvrdí Káčer

24.2.2023 (SITA.sk) – Hlasovanie v Organizácii Spojených národov (OSN) ukázalo, že pre demokratický svet je počínanie Ruska neakceptovateľné a dôrazne odmieta jeho agresiu na Ukrajine.

Uviedol to vo štvrtok slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer vo svojom vystúpení na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. To sa konalo pri príležitosti uplynutia roka od začiatku vojenskej agresie Ruska na Ukrajine.

Za rezolúciu hlasovalo 141 krajín

Ako uvádza v tlačovej správe komunikačný odbor slovenského rezortu diplomacie, Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu o základných princípoch spravodlivého a udržateľného mieru na Ukrajine, za ktorú zahlasovalo 141 členských krajín OSN vrátane Slovenska, sedem krajín bolo proti a 32 sa hlasovania zdržalo.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Hlasovanie ukázalo, že pre demokratický svet je počínanie Ruska neakceptovateľné. Netvrdím to len ja, hlasy 141 štátov hovoria samé za seba. Ide o ďalší dôkaz toho, že väčšina sveta podporuje nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny, žiada stiahnutie ruských vojsk z jej územia a vyvodenie zodpovednosti za spáchané zločiny,“ povedal v New Yorku Káčer, ktorý zároveň odsúdil pokračujúcu vojnu Ruskej federácie proti susednej krajine a apeloval na nevyhnutnosť postaviť sa proti ruským dezinformáciám ospravedlňujúcim vojnu a snažiacim sa tak obhájiť neobhájiteľné.

Rusko porušuje povojnové normy

Ruská agresia proti Ukrajine porušuje podľa Káčera normy, na ktorých stojí povojnové usporiadanie sveta, a preto je to s prehľadom najväčšia hrozba pre globálny mier.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ak sa svet Rusku nepostaví, ukáže tak ostatným, že agresia, spochybňovanie práva na sebaurčenie krajín či menenie hraníc silou je prirodzené právo väčšieho a silnejšieho. Dnes sa to týka Ukrajiny, ale zajtra môže byť obeťou iná krajina,“ dodal Rastislav Káčer, ktorý v rámci bilaterálnych rokovaní vyjadril plnú podporu generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi pri jeho snahách o ukončenie vojny Ruska na Ukrajine.

Obaja sa zhodli tiež na potrebe nedopustiť rozvrat medzinárodného usporiadania platného od konca druhej svetovej vojny. V diskusii ministra Káčera s japonským ministrom zahraničných vecí Jošimasom Hajašim dominovali témy bezpečnostnej situácie vo svete, ale tiež otázky vzájomných vzťahov a rozvoja ekonomickej spolupráce.

Viac k témam: Diplomacia, Hlasovanie, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, rezolúcia, rusko-ukrajinský konflikt, Valné zhromaždenie OSN, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Počínanie Ruska je pre demokratický svet neakceptovateľné a hlasy 141 štátov v OSN hovoria samé za seba, tvrdí Káčer © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *