Home / SLOVENSKO / Bezpečnosť nie je samozrejmosť a členovia NATO musia byť pripravení na všetky varianty, vyhlásil plukovník Navrátil

Bezpečnosť nie je samozrejmosť a členovia NATO musia byť pripravení na všetky varianty, vyhlásil plukovník Navrátil

23.2.2023 (SITA.sk) – Rok ruskej vojny na Ukrajine ukázal, že bezpečnosť nie je samozrejmosť a sny o večnom mieri sú presne to – len sny. Severoatlantická aliancia (NATO) a všetci jej členovia musia byť pripravení na všetky varianty, vrátane tej najhoršej, ktorou je konflikt vysokej intenzity so silným protivníkom.

Ochrana východného krídla

Uviedol to veliteľ Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR plukovník Karel Navrátil. Ministerstvo obrany (MO) SR zdôraznilo, že Severoatlantická aliancia vzhľadom na agresívne kroky Ruska zintenzívnila ochranu východného krídla, čo v končenom dôsledku posilnilo aj obranyschopnosť Slovenska, a to prostredníctvom vytvorenia Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ako ďalej uviedol rezort obrany, od marca minulého roku sa na Slovensku v rámci tejto jednotky vystriedalo takmer 2 000 spojeneckých vojakov vrátane príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Účelom tejto spojeneckej posily je odstrašenie, demonštrácia súdržnosti a deklarovanie pripravenosti brániť sa spoločne proti akejkoľvek hrozbe. Naše sily po boku spojencov sú pripravené okamžite reagovať. Prítomnosť aliančnej skupiny je pre Slovensko potvrdením kolektívnej obrany v praxi,“ vyhlásil poverený minister obrany SR Jaroslav Naď.

Spojenecká technika

MO SR spresnilo, že okrem vojakov vyslali spojenci na naše územie aj modernú techniku, ktorá posilňuje spôsobilosti OS SR.

Konkrétne ide o pozemnú techniku jednotky práporového zoskupenia vo výcvikovom priestore Lešť, ktorú aktuálne predstavujú kolesové obrnené vozidlá pechoty Patria zo Slovinska, Boxer z Nemecka a Pandur z Česka, ale tiež Iveco, Tatry 810 a americké vozidlá Humvee,“ vymenoval rezort obrany s tým, že na leteckej základni Sliač je batéria protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka, donedávna aj z Holandska. Na základni v Malackách je zase umiestnená batéria Patriot z USA.

Vďaka spojeneckej technike je Slovensko chránené ako nikdy predtým, a samozrejme, rezort vyvíja aktivity, aby zabezpečil vlastné systémy,“ doplnilo MO SR.

Sama existencia našej bojovej skupiny, rovnako ako ostatných skupín na východnom krídle, je dôkazom jediného – NATO je odhodlané a pripravené brániť každý centimeter svojho územia, miliardu obyvateľov členských štátov a hodnoty demokracie, práva a slobody. Naše motto to hovorí jasne – Sme pripravení,“ zdôraznil Navrátil.

Mnohonárodná bojová skupina

Rezort dodal, že v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny pôsobí viac ako tisíc profesionálnych vojakov.

Vedúcou krajinou je Česká republika a ďalšími participujúcimi krajinami sú Slovensko, Slovinsko, Nemecko, Holandsko a Spojené štáty americké,“ vysvetlilo MO SR.

Aktuálny mandát Národnej rady SR povoľuje maximálne 3 000 spojeneckých vojakov na našom území. Ministerstvo uviedlo, že záujem o zapojenie sa do bojovej skupiny majú aj ďalší spojenci, čím by sa bezpečnosť posilnila.

Viac k témam: Členské štáty, ozbrojené sily, rusko-ukrajinský konflikt, Slovenskí vojaci, Vojenská technika
Zdroj: SITA.sk – Bezpečnosť nie je samozrejmosť a členovia NATO musia byť pripravení na všetky varianty, vyhlásil plukovník Navrátil © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Jeden komentár

  1. tento dalsi pošuk klame…ked Rusko pouzije tie zbrane o ktorych vieme, ze ich Rusko ma a „bojova skupina na cele s Navratilom“ ich nema, sa pan Navratil nebude mat cas ani poondiať…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *