Home / SVET / Ruský útok na stanicu v Kramatorsku bol vojnovým zločinom, zomrelo vtedy 50 ľudí utekajúcich pred vojnou

Ruský útok na stanicu v Kramatorsku bol vojnovým zločinom, zomrelo vtedy 50 ľudí utekajúcich pred vojnou

21.2.2023 (SITA.sk) – Ruský úder raketou s kazetovou muníciou na ľuďmi zaplnenú železničnú stanicu v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny v apríli minulého roka bol podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch „porušením vojnového práva a bol očividne vojnovým zločinom“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Pri útoku zomrelo viac ako 50 ľudí vrátane piatich detí. Na stanici sa podľa ukrajinských predstaviteľov zdržiavali civilisti, ktorí utekali pred vojnou. Informuje o tom portál cnn.com.

Podľa správy Human Rights Watch v čase explózie balistickej rakety vybavenej kazetovou muníciou na stanici čakali stovky civilistov. Po stanici a okolí sa rozletelo približne 15 800 smrtiacich kovových úlomkov, čo „zabilo a zranilo množstvo ľudí“, konštatuje správa. V dňoch pred útokom pritom cez stanicu prešli tisíce ľudí z východného Donbasu v rámci evakuácie, na ktorú nabádali a pomáhali pri nej miestne úrady.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Ruskí velitelia zodpovední za prikázanie útoku, pri ktorom použili vo svojej podstate nerozlišujúcu zbraň, na dobre známe evakuačné centrum, by mali byť vyšetrovaní a niesť zodpovednosť,“ dodáva Human Rights Watch.

Viac k témam: Kramatorsk, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Vojnový zločin
Zdroj: SITA.sk – Ruský útok na stanicu v Kramatorsku bol vojnovým zločinom, zomrelo vtedy 50 ľudí utekajúcich pred vojnou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *