Home / SLOVENSKO / Investigatívne centrum Jána Kuciaka spolu so svojimi partnermi spúšťa iniciatívu Bezpečná.Žurnalistika.sk

Investigatívne centrum Jána Kuciaka spolu so svojimi partnermi spúšťa iniciatívu Bezpečná.Žurnalistika.sk

20.2.2023 (SITA.sk) – Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK), v spolupráci s Holandským veľvyslanectvom na Slovensku, organizáciou Reportéri bez hraníc a holandským systémom na ochranu novinárov PersVeilig, spúšťa iniciatívu Bezpečná.Žurnalistika.sk.

Na tlačovej besede o tom informovali veľvyslankyňa Holandského kráľovstva v SR Gabriella Sancisi, Lukáš Diko z ICJK a Pavol Szalai z Reportérov bez hraníc.

Piate výročie vraždy

Tento týždeň si pripomíname piate výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa Dika sa za tento čas v ochrane novinárov na Slovensku veľa nezmenilo.

„Aj dnes sme svedkami toho, že novinári sú terčom útokov politikov, alebo pri stretávaní sa s ľuďmi na verejnosti,“ povedal.

Doplnil, že podľa prieskumu medzi novinármi, ktorý uskutočnili na sklonu minulého a na začiatku tohto roka, až dve tretiny slovenských novinárov sa počas posledného roka stali terčom nejakého útoku či hrozby.

Vzorku tvorili viac než štyri stovky novinárov. I to bolo podnetom pre spustenie iniciatívy.

Autocenzúra v dôsledku obáv

Szalai skonštatoval, že kým nebudú odsúdení objednávatelia vraždy Jána Kuciaka a nebudú prijaté systémové opatrenia, slovenskí novinári nebudú v bezpečí. Založenie iniciatívy Bezpečná.Žurnalistika.sk je podľa neho takýmto systémovým opatrením.

Hrozby, ktorým slovenskí novinári čelia, sú podľa neho celoeurópskymi hrozbami a myslí si, že má zmysel s nimi bojovať. Szalai zdôraznil že podľa výsledkov prieskumu sa 16 novinárov autocenzuruje v dôsledku obáv z útokov.

Dika doplnil, že spustená by mala byť i webstránka, ako postupovať v prípade incidentov. V budúcnosti by tiež chceli zozbierať skúsenosti novinárov s incidentmi.

Uviedol, že z prieskumu im tiež vyplynulo, že mnohí novinári by potrebovali aj psychologickú pomoc či pomoc s tréningmi v oblasti bezpečnosti.

Očakávajú spoluprácu polície

V ideálnom prípade by to malo fungovať tak, že novinár im nahlási problém, oni ho vyhodnotia a určia, aký by mal byť správny postup. Novinári by tiež mali mať možnosť požiadať o typ pomoci, akú budú potrebovať. Diko dodal, že očakávajú aj spoluprácu s políciou.

Uviedol, že by bol najradšej, ak by útoky prestali, no na to by sa podľa neho musela zmeniť atmosféra v spoločnosti. V tomto smere pripomenul i útoky na novinárov zo strany niektorých politických predstaviteľov.

Novinári podľa prieskumu najčastejšie čelia verbálnym útokom, išlo o 75 percent incidentov. Tie sú častejšie v online priestore, no vyskytujú sa aj mimo neho.

Viac k témam: Bezpečná.Žurnalistika.sk, Novinári, Vražda Jána Kuciaka
Zdroj: SITA.sk – Investigatívne centrum Jána Kuciaka spolu so svojimi partnermi spúšťa iniciatívu Bezpečná.Žurnalistika.sk © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky

Nemáte nárok na štátnu dotáciu na hypotéky? Existujú ďalšie riešenia zníženia úrokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *