Home / SLOVENSKO / Psy a mačky by mali mať väčšiu ochranu pred týraním, páchatelia budú stíhaní pre spracovanie ostatkov

Psy a mačky by mali mať väčšiu ochranu pred týraním, páchatelia budú stíhaní pre spracovanie ostatkov

17.2.2023 (SITA.sk) – Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania novelu Trestného zákona.

Cieľom je upraviť trestnú zodpovednosť fyzických osôb, ktoré usmrtia spoločenské zviera – psa a mačku za účelom ich ďalšieho spracovania a získania produktov z nich, najmä mäsa, masti, kože či kožušiny.

Zákon reaguje na zistenia orgánov

Návrh do parlamentu predložili poslanci hnutia Sme rodina Petra Krištúfková, Jozef Šimko, Igor Kašper a predseda NR SR Boris Kollár.

„Návrh reaguje na zistenia orgánov činných v trestnom konaní, keď v súčasnosti právna úprava Trestného zákona síce umožňuje trestne stíhať páchateľa za týranie, nerieši však prípady, keď páchateľ s protiprávne usmrteným spoločenským zvieraťom ďalej nakladá, a to na účely spracovania jeho ostatkov,“ uviedli v návrhu predkladatelia.

Zvýšenie ochrany niektorých zvierat

Taktiež sa navrhuje zvýšiť trestnoprávna ochrana zvierat, ktoré sú používané na liečebné, športové alebo rekreačné účely.

„Niektoré druhy zvierat, najmä psy, kone a mačky sú používané na liečebné, športové alebo rekreačné účely. Ide o činnosti časovo, odborne i finančne náročné, na ich výkon musia mať zvieratá špeciálnu prípravu,“ tvrdia navrhovatelia.

Viac k témam: Mŕtve zvieratá, Novela Trestného zákona, pozostatky, Týranie zvierat
Zdroj: SITA.sk – Psy a mačky by mali mať väčšiu ochranu pred týraním, páchatelia budú stíhaní pre spracovanie ostatkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Motocyklista sa na križovatke zrazil s nákladným autom, zraneniam na mieste podľahol (foto)

Tragická dopravná nehoda sa stala ráno na bratislavskej križovatke.

Jeden komentár

  1. ja som bez mihnutia oka ZA!!!…vsetkych tych netvorov, ktori ublizuju zvieratam treba prisne potrestat…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *