Home / SLOVENSKO / Vek prijatia do Policajného zboru SR sa má znížiť na 18 rokov, ministerstvo vnútra tiež navrhuje zrušiť službu kadeta

Vek prijatia do Policajného zboru SR sa má znížiť na 18 rokov, ministerstvo vnútra tiež navrhuje zrušiť službu kadeta

19.1.2023 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo vnútra SR (MV SR) chce prioritne zlepšiť pracovné podmienky a ohodnotenie Policajného zboru. Ambíciou rezortu je, aby mali policajti lepšie podmienky na svoju prácu a boli adekvátne ohodnotení.

Viaceré zmeny sa navrhujú implementovať prostredníctvom poslaneckého návrhu. Jedným z návrhov je znížiť vek prijatia do Policajného zboru z 21 na 18 rokov a ruší sa služba kadeta. Informovala o tom v tlačove správe riaditeľka tlačového odboru MV SR Zuzana Eliášová.

Očakávajú väčší záujem o službu

„Očakávame, že tento krok prispeje k väčšiemu záujmu občanov o službu v Policajnom zbore po ukončení stredoškolského vzdelania, čo bude mať vplyv na kvalitnejšie a taktiež udržateľné personálne obsadenie, odstráni sa tiež dvojkoľajnosť v systéme prijímania do služobného pomeru,“ uviedol poverený minister vnútra SR Roman Mikulec.

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran uviedol, že sa eliminuje neefektívnosť pri prijímacom konaní, ktoré sa momentálne realizuje opakovane, a to najprv do štátnej služby kadeta a potom po získaní kvalifikačného predpokladu policajného vzdelania pri zaradení do prípravnej štátnej služby policajta.

„Novoprijatý policajt musí po prijatí absolvovať takmer ročné štúdium na získanie príslušného policajného vzdelania. Až po jeho absolvovaní začína vykonávať služobnú činnosť. Z týchto dôvodov sa navrhuje štátnu službu kadeta vypustiť a v nadväznosti na uvedené opätovne umožniť prijímať do reálneho výkonu štátnej služby občanov starších ako 18 rokov,“ doplnil Mikulec.

Prijatí nastúpia priamo na útvar

Policajti, ktorí budú prijatí po schválení novely zákona nastúpia pri vzniku služobného pomeru priamo na útvar Policajného zboru a spravidla pri najbližšom možnom termíne nastúpia na denné štúdium na strednej odbornej škole PZ k získaniu základného policajného vzdelania.

V návrhu sa plánuje zrušiť príplatok za nerovnomernosť, ktorý bol vyplácaný paušálne, a to mesačne vo výške 100 eur bez ohľadu na rozdiely v počte hodín, či počas služby v noci a cez víkendy a sviatky.

„Navrhovanou právnou úpravou premenlivého príplatku sa zabezpečí vyplácanie príplatku podľa skutočne odslúžených hodín,“ vysvetlil policajný prezident Štefan Hamran.

Viac k témam: Policajti
Zdroj: Webnoviny.sk – Vek prijatia do Policajného zboru SR sa má znížiť na 18 rokov, ministerstvo vnútra tiež navrhuje zrušiť službu kadeta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *