Home / SVET / Putin v Petrohrade tvrdil, že cieľom invázie je ukončenie „vojny“, ktorá na Ukrajine zúri od roku 2014

Putin v Petrohrade tvrdil, že cieľom invázie je ukončenie „vojny“, ktorá na Ukrajine zúri od roku 2014

18.1.2023 (Webnoviny.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin v stredu skonštatoval, že invázia na Ukrajinu mala zastaviť „vojnu“, ktorá na východe krajiny zúrila už roky.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Počas stretnutia s veteránmi tiež tvrdil, že Moskva sa dlho snažila rokovaniami dosiahnuť ukončenie konfliktu v ukrajinskom priemyselnom regióne Donbas, kde Ruskom podporovaní separatisti bojujú proti ukrajinským silám od roku 2014.

Špeciálnou vojenskou operáciou chce zastaviť vojnu

Rozsiahle bojové operácie zahŕňajúce ťažké zbrane, delostrelectvo, tanky a letectvo sa na Donbase nezastavili od roku 2014,“ uviedol Putin a dodal, že „všetko, čo dnes robíme v rámci špeciálnej vojenskej operácie je pokusom zastaviť túto vojnu. To je zmysel našej operácie – ochrana ľudí, ktorí žijú na týchto územiach“.

Trval tiež na tom, že Rusko sa snažilo vyrokovať mierové urovnanie separatistického konfliktu skôr ako na Ukrajinu poslalo vojsko, no údajne ich „oklamali a podviedli“.

Znovu tiež tvrdil, že východ Ukrajiny je „historickým územím“ Ruska a dodal, že Moskva uznala jeho stratu po kolapse Sovietskeho zväzu v roku 1991, no musela vraj konať na ochranu tamojšieho ruskojazyčného obyvateľstva.

Neprestáva sa obhajovať

Putin opakovane zdôvodňuje nasadenie ruských vojsk na Ukrajine z 24. februára potrebou ochrany ruskojazyčného obyvateľstva, ako aj snahou o „demilitarizáciu“ a „denacifikáciu“ Ukrajiny, aby susedná krajina nepredstavovala hrozbu pre Rusko.

Ukrajina i jej západní spojenci však tieto dôvody odmietajú a označujú ich len za pokusy o krytie nevyprovokovanej agresie.

Putinove návštevy v krajine

Putin sa na stretnutí s veteránmi zúčastnil počas návštevy Petrohradu pri príležitosti 80. výročia prelomenia nacistického obliehania mesta Červenou armádou z 18. januára 1943. Blokáda mesta, ktoré sa v tom čase volalo Leningrad, trvala takmer 900 dní a úplne sa skončila až v januári 1944. Zomrelo počas nej asi milión ľudí, väčšina z nich v dôsledku hladu.

Putin v stredu položil veniec na pamätnom cintoríne v meste, kde bolo pochovaných 420-tisíc civilných obetí blokády a 70-tisíc sovietskych vojakov. Položil tiež kvety v časti, kde v masovom hrobe pochovali jeho brata, ktorý tam zahynul ako dieťa.

Ruský vodca v stredu navštívil aj obrannú továreň v Petrohrade a tamojším pracovníkom sľúbil viac sociálnych benefitov a odklady odvodov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Donbas, Petrohrad, rusko-ukrajinský konflikt, Separatisti
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin v Petrohrade tvrdil, že cieľom invázie je ukončenie „vojny“, ktorá na Ukrajine zúri od roku 2014 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké zbrane pre Ukrajinu už sú v Nemecku a Poľsku, medzi prvými dodávkami budú granáty

Spojené štáty americké chystajú dodať Kyjevu nový balík vojenskej podpory.

Jeden komentár

  1. od roku 2O14 roku ukrajinci zabijali rusko hovoriace obyvatelstvo na uzemi Ukrajiny…z tohto dovodu boli v rokoch 2O14 a 2O15 uzatvorene Minske dohody…ako sa ukazalo co potvrdila aj Merkel baba islo iba o podvod proti Rusku, tak aby toto skoncilo Rusko urobilo to co urobilo v roku 2O22…takze gosudar Putin ma svatu pravdu…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *