Home / SVET / Irán popravil bývalého predstaviteľa ministerstva obrany. Toto nebude bez následkov, odkazujú Briti

Irán popravil bývalého predstaviteľa ministerstva obrany. Toto nebude bez následkov, odkazujú Briti

14.1.2023 (Webnoviny.sk) – Irán v sobotu oznámil, že popravil bývalého vysokopostaveného predstaviteľa ministerstva obrany Alího Rezu Akbárího, ktorý mal dvojité iránsko-britské občianstvo. Popravu uskutočnili napriek medzinárodným varovaniam, čo ešte viac zvyšuje napätie medzi Teheránom a Západom.

Bezcitný a zbabelý čin

Bol to bezcitný a zbabelý čin uskutočnený barbarským režimom, ktorý nemá úctu voči ľudským právam svojich vlastných občanov,“ povedal v súvislosti s popravou britský premiér Rishi Sunak.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly si predvolal iránskeho chargé d’affaires vo Veľkej Británii a separátne upozornil: „Toto nebude bez následkov„.

Britská tajná spravodajská služba

Iránska tlačová agentúra Mizan napojená na iránske súdnictvo informovala o poprave Akbárího bez toho, aby uviedla, kedy sa stala. Avšak objavili sa dohady, že ho popravili už pred niekoľkými dňami.

Irán bez dôkazov tvrdil, že Alí Rezá Akbárí bol zdrojom britskej tajnej spravodajskej služby MI6. Predpokladá sa, že Akbárího, ktorý viedol súkromný think tank, zatkli v roku 2019, ale podrobnosti o jeho prípade sa objavili až v posledných týždňoch.

Viac k témam: Britský premiér, Dvojité občianstvo, Ľudské práva, Poprava
Zdroj: Webnoviny.sk – Irán popravil bývalého predstaviteľa ministerstva obrany. Toto nebude bez následkov, odkazujú Briti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *