Home / EKONOMIKA / Domácnosti si oproti minulému roku priplatia za vodu necelých 2,5 eura mesačne, regulátor zverejnil ceny

Domácnosti si oproti minulému roku priplatia za vodu necelých 2,5 eura mesačne, regulátor zverejnil ceny

13.1.2023 (Webnoviny.sk) – Bežné domácnosti pripojené na siete v správe veľkých vodárenských spoločností si v tomto roku priplatia za vodné a stočné v priemere necelých 2,5 eura mesačne oproti roku 2022.

Informácie o cenových konaniach a cenách za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom a za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou na rok 2023 zverejnil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Najväčší vplyv má drahšia elektrina

„Najväčší vplyv na nárast cien vodného a stočného majú výrazne zvýšené náklady na elektrickú energiu potrebnú na čerpanie a čistenie vôd vo vodárenských sieťach. V menšej miere je tu vplyv inflácie vstupov, ako napríklad materiál potrebný na opravy a údržbu sietí alebo chemikálie potrebné na úpravu pitnej vody a čistenie odpadovej vody. Úrad zároveň upravil povolené množstvo strát vodárenských sietí a stanovil limitné hodnoty osobných nákladov s cieľom zvýšiť efektívnosť prevádzky vodárenských spoločností,“ objasnil predseda ÚRSO Andrej Juris.

Na území SR pôsobí 14 veľkých vodárenských spoločností, ktoré zásobujú pitnou vodou z verejných vodovodov a odvádzajú a čistia odpadovú vodu verejnou kanalizáciou približne 90 % obyvateľov SR.

Do konca roku 2022 už bolo vydaných 12 cenových rozhodnutí na rok 2023 pre vodárenské spoločnosti, ktoré pokrývajú 92 % objemu pitnej vody a odpadovej vody vo veľkých vodárenských spoločnostiach na Slovensku.

Stovky obcí majú vlastný vodovod

Zvyšné cenové konania naďalej prebiehajú, pričom kontinuálne do vydania nových rozhodnutí platia ceny z predchádzajúceho obdobia.

Okrem uvedených veľkých vodárenských spoločností pôsobí na Slovensku ďalších 115 malých vodárenských spoločností a vyše 500 miest a obcí si prevádzkuje vlastný verejný vodovod a kanalizáciu.

Týmto subjektom a inštitúciám úrad priebežne vydáva cenové rozhodnutia a potvrdenia o cene.

Viac k témam: Voda, Vodné a stočné
Zdroj: Webnoviny.sk – Domácnosti si oproti minulému roku priplatia za vodu necelých 2,5 eura mesačne, regulátor zverejnil ceny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, podľa Fica Šimečka otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *