Home / SVET / Počet nelegálnych príchodov migrantov do Európy bol vlani najvyšší za šesť rokov

Počet nelegálnych príchodov migrantov do Európy bol vlani najvyšší za šesť rokov

13.1.2023 (Webnoviny.sk) – V uplynulom roku na vonkajších hraniciach Európskej únie (EÚ) zaznamenali zhruba 330-tisíc nelegálnych prechodov. Na základe predbežných výpočtov o tom v piatok informovala Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex. Je to najvyšší počet od roku 2016.

Takmer polovica z vlaňajších pokusov o nelegálny vstup na územie Únie sa uskutočnila po zemi cez západný Balkán. Vzrástol počet ľudí, ktorí sa vydali do EÚ po Stredozemnom mori. Napríklad v centrálnom Stredomorí sa počet pokusov medziročne zvýšil o zhruba 50 percent a vo východnej časti Stredozemného mora sa viac ako zdvojnásobil.

Sýrčania, Afganci a Tunisania predstavovali zhruba 47 percent všetkých pokusov o prekročenie hraníc, bez ohľadu na ich vstupnú cestu. Viac ako 80 percent pokusov o vstup do EÚ pripadlo na mužov. Údaje Frontexu o nelegálnej migrácii nezahŕňajú takmer 13 miliónov ukrajinských utečencov, ktorých napočítali na vonkajších hraniciach EÚ medzi februárom a decembrom, pre ktorých pri vstupe do eurobloku platia osobitné pravidlá.

Viac k témam: migračná kríza, Migranti, Nelegálna migrácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet nelegálnych príchodov migrantov do Európy bol vlani najvyšší za šesť rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK potrebuje pre ruské útoky 350 miliónov dolárov na obnovu elektrární

Ukrajina po nedávnych útokoch očakáva nedostatok elektrickej energie počas letných a zimných špičiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *