Home / SLOVENSKO / Slovensko poskytlo OECD tisíce eur na vytvorenie analytického oddelenia pre Ukrajinu

Slovensko poskytlo OECD tisíce eur na vytvorenie analytického oddelenia pre Ukrajinu

12.1.2023 (Webnoviny.sk) – Slovensko poskytlo Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) príspevok na vytvorenie analytického oddelenia pre Ukrajinu. Šéf rezortu diplomacie Rastislav Káčer potvrdil, že išlo o sumu 27-tisíc eur.

Styčný úrad v Kyjeve

„Okrem januárového príspevku na vznik analytického oddelenia sme ešte v decembri pomohli OECD pri zriaďovaní styčného úradu v Kyjeve. Nielenže sme organizácii ponúkli priestory našej ambasády, zároveň sme prispeli aj sumou 15-tisíc eur na jeho fungovanie,“ vysvetlil minister Káčer.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Dodal, že styčný úrad by mal začať svoju činnosť v najbližšom čase, a mal by napomôcť k rozšíreniu expertných kapacít OECD. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) o tom informovalo v tlačovej správe.

Povojnová obnova a reformy

Slovensko i ďalšie štáty na pôde OECD Ukrajinu systematicky podporujú od začiatku ruskej agresie, napríklad i perspektívou členstva v organizácii. „Bol to práve vstup Slovenska do OECD v roku 2000, ktorý bol prvým úspešným krokom na našej ceste západnej integrácie. A teraz chceme, aby tieto dvere boli otvorené aj pre Ukrajinu,“ povedala štátna tajomníčka MZVaEZ Ingrid Brocková.

Doplnila, že OECD môže byť užitočnou pri povojnovej obnove a reformnej rekonštrukcii Ukrajiny, a to vďaka desaťročiam zhromažďovania overených postupov a reformných skúseností z najvyspelejších svetových štátov a svojej expertíze. „Musíme myslieť aj na budúcnosť. Keď prestanú dopadať ruské rakety na ukrajinské mestá a zavládne mier, príde čas na obnovu. Poznatky expertov OECD môžu Ukrajine mnohé uľahčiť,“ uviedla.

V OECD je združených 38 hospodársky najvyspelejších štátov sveta, vyznávajúcich princípy demokracie a slobody. Slovensko sa k organizácii pripojilo v decembri 2000.

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko poskytlo OECD tisíce eur na vytvorenie analytického oddelenia pre Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *