Home / SLOVENSKO / Gréckokatolícki veriaci dopravili humanitárnu pomoc pre Ukrajinu, opísali situáciu v okupovaných oblastiach (foto)

Gréckokatolícki veriaci dopravili humanitárnu pomoc pre Ukrajinu, opísali situáciu v okupovaných oblastiach (foto)

12.1.2023 (Webnoviny.sk) – Štyri plne naložené dodávky pomoci pre ľudí postihnutých vojnou na Ukrajine vyzbierali v rámci humanitárnej zbierky veriaci z Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie. Zbierku vyhlásil ešte na začiatku decembra vladyka Peter Rusnák, apoštolský administrátor archieparchie. Pomoc dopravili do Charkova a jeho okolia pred sviatkami Kristovho narodenia, ktoré oslavujú podľa juliánskeho kalendára.

Pomoc odviezli do okupovaných oblastí

Ako informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič, humanitárnu pomoc odviezol priamo do donedávna okupovaných oblastí Ukrajiny otec Juraj Popovič so sprievodom.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V Charkove ich prijal miestny exarcha Vasilij Tučapec, ktorý za sprostredkovanú pomoc zo Slovenska poďakoval a vladykovi Petrovi Rusnákovi adresoval ďakovný list.

Situácia na Ukrajine

Pri rozdeľovaní humanitárnej pomoci zo Slovenska, ale aj z iných krajín, sme v Charkove mali možnosť vidieť približne 2 000 ľudí, ktorí v dlhých radoch čakali na potraviny či oblečenie. Vojna silno otriasla celým národom, mnohí prišli o všetko a z domova zutekali len s malou taškou, kde si zbalili len to najpotrebnejšie. Veľa ľudí býva v náhradných ubytovaniach, lebo im ruské okupačné vojská vypálili domy,“ priblížil situáciu na Ukrajine Jurij Popovič a dodal, že je veľmi rád, že ľudia na Slovensku nezostali ľahostajní pri výzve vladyku Petra a zozbierali veľké množstvo potravín a šatstva.

Skauti z Prešova

Vianočné balíčky, ktoré pre deti na Ukrajine nachystali skauti z Prešova, zaniesli do dedín Bezruki a Dergači.

Deti potešili nielen balíčky a hračky, ale aj dobrovoľník Marco z Talianska, ktorý ako klaun navštevuje školy a škôlky a trochou humoru a zábavy sa snaží spríjemniť deťom čas, aby nemuseli myslieť na hrôzy vojny,“ dodal Pavlišinovič.

Viac k témam: Charkov, Gréckokatolícka cirkev, Humanitárna pomoc, okupované územia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Gréckokatolícki veriaci dopravili humanitárnu pomoc pre Ukrajinu, opísali situáciu v okupovaných oblastiach (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *