Home / SVET / Irán zatvoril francúzsky výskumný inštitút, reagoval tak na karikatúry v satirickom časopise Charlie Hebdo

Irán zatvoril francúzsky výskumný inštitút, reagoval tak na karikatúry v satirickom časopise Charlie Hebdo

5.1.2023 (Webnoviny.sk) – Irán vo štvrtok zatvoril francúzsky výskumný inštitút v reakcii na karikatúry vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo, ktoré zosmiešňovali tamojších vládnucich duchovných.

Zatvorenie Francúzskeho inštitútu pre výskum v Iráne je podľa iránskeho ministerstva zahraničia prvým krokom v rámci reakcie Teheránu.

Súťaž o najurážlivejšiu karikatúru

Rezort sa bude podľa svojich slov „seriózne zaoberať prípadom a prijme potrebné opatrenia“, aby Francúzsko viedlo k zodpovednosti. V stredu si v tejto veci predvolali francúzskeho veľvyslanca.

Charlie Hebdo, ktorý sa pre svoju prácu stal terčom niekoľkých útokov, vo svojom najnovšom vydaní obsahuje víťazné karikatúry zo súťaže o najurážlivejšiu karikatúru iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chámeneího.

Jedna napríklad zobrazuje, ako sa duchovný v turbane načahuje po šibeničné lano, zatiaľ čo sa topí v krvi, na ďalšej je Chámeneí, ako sa drží obrovského trónu nad zdvihnutými päsťami demonštrantov.

Ďalšie karikatúry obsahujú vulgárnejšie a sexuálnejšie scény. Charlie Hebdo to označil za podporu protivládnym demonštráciám v Iráne.

Urážka iránskych autorít

Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján v stredu prisľúbil „rozhodnú a účinnú reakciu“ na zverejnenie karikatúr, ktoré podľa neho urazili iránske náboženské a politické autority.

Francúzska ministerka zahraničia Catherine Colonna zas vo štvrtok v televízii LCI Teherán obvinila, že nasleduje „zlú politiku“, pričom poukázala na slabú slobodu tlače či nezávislosť súdnictva v Iráne.

Priamo však nereagovala na predvolanie veľvyslanca, ani neobhajovala Charlie Hebdo. Francúzska vláda síce obhajuje slobodu prejavu, v minulosti však pokarhala súkromný časopis za rozdúchavanie napätia.

Viac k témam: Charlie Hebdo
Zdroj: Webnoviny.sk – Irán zatvoril francúzsky výskumný inštitút, reagoval tak na karikatúry v satirickom časopise Charlie Hebdo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *