Home / SLOVENSKO / Slovenská pošta oslavuje 50. výročie zavedenia PSČ, vydáva poštový lístok a príležitostnú pečiatku

Slovenská pošta oslavuje 50. výročie zavedenia PSČ, vydáva poštový lístok a príležitostnú pečiatku

2.1.2023 (Webnoviny.sk) – Dnes uplynulo 50 rokov od zavedenia poštových smerových čísel (PSČ). PSČ predstavuje skupinu číslic, slúžiacich na spracovanie poštových zásielok počas distribúcie (od vybrania zásielky po jej dodanie).

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková, podľa ktorej je zo strany odosielateľov zásielok veľmi dôležité uvádzať správne PSČ, pretože každé chybne uvedené číslo môže spôsobiť nesprávne smerovanie zásielky, čo môže mať za následok nesplnenie lehoty prepravy.

Neoddeliteľná súčasť

„PSČ sa používa ako neoddeliteľná súčasť poštovej adresy na našom území od roku 1973. Zavedenie PSČ do adresy sledovalo zjednodušenie smerovania (triedenia) poštových zásielok v distribučnom procese,“ vysvetľuje Dorčáková a dodáva, že PSČ bolo rozhodujúcim článkom pri zavedení automatizovaného spracovania listov vrátane postupného triedenia listov až na doručovacie rajóny.

„Pre územie Slovenska po rozdelení ČSFR zostali tri pásma, označované číslami 8, 9 a 0 ako prvé číslice v PSČ. Prvá číslica 8 v PSČ označuje adresáta v meste Bratislava. Ostatné územie Slovenska používa číslice 9 a 0, pričom 0 je zväčša sever a východ,“ dodala hovorkyňa pošty.

Príležitostná poštová pečiatka

Poštové smerové číslo je územné podľa obvodu pôšt a špecifické podľa poštových priečinkov. Všeobecne je „územné“ PSČ priradené k dodacím poštám pre celé územie, pre ktoré zabezpečujú dodávanie zásielok. Dodávacie obvody pôšt nekopírujú územnosprávne členenie obcí a miest.

Môže byť len jedno pre celú obec, resp. viac obcí, ak dodávanie v nich zabezpečuje len jedna dodacia pošta. V mestách s viacerými dodacími poštami má jedna ulica aj dve PSČ – doručovanie takejto ulice zabezpečujú dve dodacie pošty.

K 50. výročiu zavedenia poštových smerových čísel Slovenská pošta vydáva poštový lístok a príležitostnú poštovú pečiatku. Pečiatka sa bude dať získať od 2. januára v predajni POFIS na Nám. SNP 35 v Bratislave a od 3. januára do 9. januára ju bude možno dostať na Pošte Bratislava 1 na Nám. SNP v Bratislave.

Viac k témam: PSČ, Výročie
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenská pošta oslavuje 50. výročie zavedenia PSČ, vydáva poštový lístok a príležitostnú pečiatku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *